In Duitsland komt een gerechtelijk onderzoek naar Pink Floyd-medeoprichter Roger Waters, omdat hij gekleed leek te zijn als een SS-officier tijdens een concert. Ook heeft hij Israël boos gemaakt door de namen van onder meer Anne Frank en Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh op het scherm te tonen.

Op 17 mei droeg ­Roger Waters tijdens zijn concert in Berlijn een lange zwarte jas met rode armbanden, wat erg doet ­denken aan het uniform van een SS-officier. De Duitse politie is nu een onderzoek gestart. ‘De kleding die hij droeg, suggereert een verheerlijking, goedkeuring of rechtvaardiging van het naziregime, op een manier die de waardigheid van de slachtoffers aantast’, zegt ­Martin Halweg, woordvoerder van de Berlijnse politie in Der ­Spiegel.

Zondag weer optreden

Het concert viel niet alleen in Duitsland op, maar ook in Israël. Op de schermen achter Waters stonden de namen van onder meer Anne Frank en de Palestijns­Amerikaanse Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die tijdens een Israëlische militaire operatie werd doodgeschoten. Dat zag ­Israël als een vergelijking tussen de twee. ‘Roger Waters probeert Israël te vergelijken met de nazi’s’, zegt Israëlisch VN-ambassadeur Danny Danon op Twitter. ‘Hij is een van de grootste antisemieten van onze tijd.’

Waters treedt zondag ook nog op in Frankfurt. De gemeente had dat optreden eerst geannuleerd door antisemitische uitspraken, maar dat is door de rechter teruggedraaid wegens de vrijheid van meningsuiting. Er zullen wel demonstranten zijn die protesteren tegen het concert en zo gehoor ­geven aan de oproep van de politieke partij Die Grünen en de lokale joodse gemeenschap.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in