Plannen voor moordaanslag op koningin Elizabeth bekendgemaakt door FBI
Koningin Elizabeth is ruim 36 jaar geleden ontsnapt aan een aanslag, blijkt uit de documenten. Foto: afp

Koningin Elizabeth II werd tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in 1983 geviseerd door een man die haar wilde doden, blijkt uit nieuwe documenten van de FBI.

De FBI heeft na de dood van Queen Elizabeth II vorig jaar een reeks dossiers vrijgegeven over haar reizen naar de VS. In die documenten staat hoe de FBI, die de veiligheid van de vorstin tijdens haar bezoeken hielp waarborgen, zich zorgen maakte over de bedreigingen van de IRA.

Volgens het dossier waarschuwde een agent die een Ierse pub in San Francisco bezocht, de FBI over een man die hij daar had ontmoet. De agent zei dat de man hem had verteld dat hij uit was op wraak voor zijn dochter die ‘in Noord-Ierland was gedood door een rubberen kogel’. De bedreiging kwam op 4 februari 1983, ongeveer een maand voor een bezoek aan Californië van koningin Elizabeth II en haar man prins Philip.

‘Hij zou proberen koningin Elizabeth iets aan te doen en zou dat doen door een voorwerp van de Golden Gate Bridge te laten vallen op de Royal Yacht Britannia, of hij zou proberen koningin Elizabeth te doden wanneer zij het Yosemite National Park zou bezoeken’, zo staat in het document.

Als reactie op de dreiging had de geheime dienst gepland om ‘de loopbruggen op de Golden Gate Bridge af te sluiten wanneer het jacht nadert’. Het is onduidelijk welke maatregelen in Yosemite werden genomen, maar het bezoek ging alleszins door. De FBI heeft geen details over arrestaties bekendgemaakt.

Het 102 pagina’s tellende dossier werd maandag geüpload naar de Vault, de informatiewebsite van de FBI, na een verzoek van Amerikaanse media. Veel van de staatsbezoeken van de koningin aan de VS, waaronder het bezoek aan de westkust in 1983, vonden plaats tijdens de spanningen in Noord-Ierland.

Al eerder waakzaam

Uit de documenten blijkt ook dat de FBI al eerder waakzaam was. Zo was de koningin in 1976 in New York voor de viering van het tweehonderdjarige bestaan van de VS. De documenten onthullen hoe een piloot toen werd gedagvaard omdat hij met een klein vliegtuigje over Battery Park vloog met een bordje ‘Engeland, ga weg uit Ierland’. De dossiers laten zien hoe de FBI waakzaam bleef voor wat zij beschouwde als de ‘reële mogelijkheid van bedreigingen’ tegen de koningin.

Elizabeths achterneef Lord Mountbatten werd gedood bij een IRA-bomaanslag voor de kust van Ierland, in 1979. In een interne nota van de FBI staat: ‘De mogelijkheid van bedreigingen tegen de Britse monarchie is altijd aanwezig vanuit het Ierse Republikeinse Leger (IRA)’. Boston en New York worden verzocht alert te blijven voor eventuele bedreigingen tegen koningin Elizabeth II door IRA-leden en deze onmiddellijk door te geven aan Louisville.’

Tijdens een staatsbezoek in 1991 zou de koningin samen met president George H. W. Bush naar een honkbalwedstrijd van de Baltimore Orioles gaan. De FBI waarschuwde de geheime dienst dat ‘Ierse groepen’ protesten planden in het stadion en dat ‘een Ierse groep een groot blok tribunekaarten had gereserveerd’ voor de wedstrijd.

De FBI vertelde NBC News dat er ‘misschien nog andere documenten’ bestaan naast degene die nu zijn vrijgegeven, maar wilde nog niet zeggen wanneer die zouden vrijgegeven worden.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in