Bedrijf van Musk mag hersenimplantaten testen op mensen
Foto: reuters

Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft goedkeuring gekregen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten om hersenimplantaten te testen op mensen. Dat kondigde het bedrijf donderdag aan op Twitter.

‘Dit is een belangrijke eerste stap waarmee onze technologie op een dag veel mensen kan helpen’, aldus het Californische bedrijf. Het voegt eraan toe ‘dat de werving voor de klinische proeven nog niet geopend is’.

Neuralink werkte al langer aan een implantaat – zo groot als een muntstuk – dat in de schedel wordt ingebracht. Bedoeling is om via het brein rechtstreeks te communiceren met een computer. Elon Musk zei eind vorig jaar al dat er gesprekken bezig waren met de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA en verwachtte ‘binnen de zes maanden groen licht’ voor een eerste test met mensen.

Neuralink wil via het implantaat slachtoffers van bijvoorbeeld amyotrofische laterale sclerose (ALS) of een beroerte toelaten om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Het bedrijf van Musk is niet het enige dat zich bezighoudt met technologie om de werking van de hersenen te monitoren. Er wordt al decennialang wetenschappelijk onderzoek naar gevoerd. Maar Musk heeft wel de interesse van andere investeerders gewekt, waardoor het onderzoek sneller opschiet.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in