Arenberg heeft nieuwe directeur
Dieter Sermeus. Foto: Hasselblad H5D

Dieter Sermeus (47) stopt als coördinator van het Antwerpse muziekcentrum Trix om directeur van de Arenberg te worden. Daarmee volgt hij Milan Rutten op, die in november opstapte.

Na een halfjaar met Wim Van Damme als directeur ad interim treedt in de Arenbergschouwburg deze zomer met Dieter Sermeus een nieuwe coördinator aan. Sermeus start op 17 juli in zijn nieuwe job.

Het vertrek van Milan Rutten hield verband met de rel rond de gerenoveerde trappenhal van de schouwburg. Daar hangen schilderijen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met statige portretten van vooraanstaande Antwerpse figuren door de eeuwen heen. Arenberg, dat een podium biedt aan muziek, theater, literatuur en vooral comedy, vond het tijd voor een ‘opfrissing’. Rutten besloot vier schilderijen in te wisselen voor portretten van de gerenommeerde fotograaf Mous Lamrabat. Dat deed hij vanuit het idee dat op die manier meer diversiteit werd binnengebracht in de traphal, die zo een betere weerspiegeling werd van het stadsbeeld van vandaag.

Niet iedereen kon de ingreep smaken. Onder meer Luk Lemmens (N-VA), Antwerps gedeputeerde en lid van de raad van bestuur van de culturele instellingen Antwerpen, vond het een inbreuk op de erfgoedwaarde van de traphal. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) liet de oorspronkelijke schilderijen terughangen, de foto’s kwamen op minder prominente plekken terecht.

De Arenberg heeft een dertigtal medewerkers en drie podia. Sinds 2021 maakt het huis samen met OLT Rivierenhof en het MAD Festival deel uit van het creatief platform Kunstenlab. Arenberg richt zich in de eerste plaats op comedy en theater, OLT Rivierenhof op muziek en MAD Festival op de circuskunsten.

In Trix loopt nu een vacature voor algemeen coördinator.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in