In heel Turkije zijn zondagochtend om 8 uur lokale tijd (7 uur Belgische tijd) de stembureaus opengegaan voor de presidents- en parlementsverkiezingen. Zowat 61 miljoen Turken kunnen nu een stem uitbrengen. Ze doen dat ook massaal, bij veel stembureau’s staan lange wachtrijen.
De Turken in het buitenland hebben reeds gestemd. De stembureaus zijn geopend tot 17 uur lokale tijd (16 uur). De uitslag wordt pas zondagavond rond 23 uur verwacht.
De stembusgang geldt als de gewichtigste na een lange periode van twintig jaar waarin uittredend president Recep Tayyip Erdogan aan de macht is. Volgens waarnemers en peilingen is het dit keer geen uitgemaakte zaak dat hij opnieuw verkozen raakt.
De uittredende president heeft nog twee uitdagers: Sinan Ogan, maar vooral Kemal Kilicdaroglu (74). Kilicdaroglu’s partij, de seculiere centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), maakt deel uit van de ‘Natie-Alliantie’. Dat blok bestaat uit zes oppositiepartijen en maakt volgens peilingen grote kans om het heersende blok, waarin Erdogans AKP een prominente rol speelt, uit het zadel te hijsen. Kilicdaroglu voert al sinds 2010 de oppositie aan.
Hoewel Erdogan en Kilicdaroglu de afgelopen weken haasje-over speelden in de peilingen, lijken de recentere polls vooral in de richting van de oppositieleider te gaan. Wanneer geen enkele kandidaat meer dan 50 procent behaalt, volgt er een run-off tussen de twee populairste kandidaten op 28 mei.
Erdogan zei na het uitbrengen van zijn stem ‘te bidden voor een betere toekomst’ voor het land. Kilicdaroglu bedankte zijn kiezers, en zei ‘de democratie heel erg te missen’.
Om de vier jaar trekken de Turken naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkozen president zetelt steeds vijf jaar. Sinds 2014 bekleedt Erdogan het presidentsambt, van 2003 tot dan was hij premier. Sinds Erdogan het staatsbestel grondig hertekende met het grondwettelijk referendum van 2017, heeft de president meer macht en is de functie van premier verdwenen.