Luchtaanval op Israël was ‘technische fout’
Palestijnen trekken na het staakt–het–vuren terug naar hun woning. Foto: reuters

Een dag na de wapenstilstand in Gaza vond er zondagavond toch weer een luchtaanval op Israël plaats. Een technische fout, zo klonk het in Gaza. Kort nadien vuurde Israël terug.

Net voor zonsondergang luidden de sirenes in een aantal steden in het zuiden van Israël. Voor de inwoners weer een signaal om beschutting te zoeken tegen luchtaanvallen. Het was onverwachts, aangezien zaterdagavond een wapenstilstand was ingegaan tussen Gaza en Israël. De luchtaanval op Israël bleek, aldus militaire bronnen in Gaza, het gevolg van een technische fout. Die uitleg kon niet verhinderen dat Israël kort daarna terugvuurde. Er vielen geen slachtoffers. Maar daarmee lijkt de situatie weer te wankelen, nadat er zaterdag een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse groepering Islamitische Jihad was ingegaan.

Die wapenstilstand kwam er door bemiddeling van Egypte, dat beide kampen oproept om de overeenkomst te eerbiedigen.

Islamitische Jihad bevestigde het akkoord. ‘Wij verklaren dat we de Egyptische aankondiging accepteren en ons eraan zullen houden zo lang de bezetter (Israël, red.) dat doet’, zei Dawoud Shehab, woordvoerder van de organisatie. Vanuit Israël kwam er niet meteen bevestiging. Het land erkent zelden dergelijke overeenkomsten met Palestijnse militante groepen, die het als terroristische organisaties beschouwt.

Toen het bestand moest ingaan, werd van beide kanten nog altijd gevuurd. Kort na 22 uur lanceerden Palestijnse militanten nog enkele raketten richting op Israël. Luchtalarmsirenes klonken tot in de buitenwijken van Tel Aviv en het Israëlische leger kondigde aan dat het zes commandoposten van Islamitische Jihad had getroffen.

Zondagochtend leek het staakt-het-vuren toch stand te houden. Ziad Nakhala, de leider van Islamitische Jihad, verklaarde de gevechten met Israël voorbij. ‘Ons volk heeft stand gehouden en is niet verpletterd’, zei hij in een videoboodschap. In de Gazastrook kwamen enkele honderden Palestijnen met vlaggen op straat.

Vrouwen en kinderen

Ook Israëls nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi bedankte Egypte voor ‘zijn grote inspanningen’ om een einde te maken aan de gevechten. Volgens hem moet ‘kalmte met kalmte worden beantwoord’. Maar Hanegbi waarschuwde wel dat Israël zich zou verdedigen in geval van verdere aanvallen. Het leger zei ook dat het zondag Israëlische wegen zou heropenen aan de grens met Gaza.

De jongste ronde van Israëlische luchtaanvallen werd dinsdagochtend vroeg gelanceerd. Israël verklaarde dat het aanvoerders van Islamitische Jihad viseerde die aanvallen in Israël hadden beraamd. De door Iran gesteunde groep vuurde in respons meer dan duizend raketten af.

Tijdens de vijf dagen durende campagne heeft Israël zes hooggeplaatste commandanten van Islamitische Jihad gedood en een aantal militaire installaties vernietigd. Bij de aanvallen kwamen zeker 10 burgers om, waarbij ook vrouwen en kinderen. Twee mensen, een Israëlische vrouw en een Palestijnse arbeider, zijn gedood door Palestijnse raketten.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in