De rimpels van Limburg. De beste voorstellingen van het moment
Mooie jaren Foto: Het Nieuwstedelijk

Last van fomo? Geen nood, onze podiumrecensenten maken dat je geen enkele must-see in theater, opera, circus en dans mist.

Theater

Mooie jaren

Het Nieuwstedelijk

Mooie jaren ontstond in opdracht van de UHasselt, die haar vijftigste verjaardag viert, maar het resultaat oogt vintage Het nieuwstedelijk. Het stadsgezelschap van Hasselt, Genk en Leuven liet zich inspireren door het filmepos La meglio gioventù (2006), maar verbeeldt de geschiedenis van Limburg vanaf 1973. Je moet het deze acteurs nageven: ze doen je geloven dat ze vijftig jaar overbruggen.

Nog te zien op 23 en 24/5 in CC Hasselt.

Lees de recensie.

Theater

De Gemoederen

Het Kwartier

Regisseur Carl von Winckelmann en schrijver Freek Mariën van Het Kwartier slaan voor De gemoederen de handen in elkaar met Compagnie De Kolifokkers. Zes actrices spelen zes mannen die met de beste bedoelingen beslissingen nemen. Waarop alles totaal uit de hand loopt. Machtsmisbruik, bureaucratie, sociaal onrecht en scheefgetrokken man-vrouwverhoudingen komen samen in een dystopisch verhaal, geïnspireerd op waargebeurde feiten.

Nog te zien op 26/5 in GC De Volkskring (Lede), 30/5 in CC Lux (Kapellen).

Lees de recensie.

Theater

Antigone in de Amazone

Milo Rau/NTGent

Milo Rau trok met Sophocles’ tragedie Antigone onder de arm naar het Amazonewoud, waar bossen plaatsmaken voor de sojateelt van multinationals. Zijn Griekse koor is ’s werelds grootste organisatie van landloze boeren. Zoals steeds integreert Rau de biografieën van zijn acteurs, zoals de inheemse activiste Kay Sara, én hij re-enact een gruwelijke massamoord. Maar deze reflectie over westerse destructie is – atypisch Rau – ook een lesje in bescheidenheid, oordeelt recensent Gilles Michiels.

Nog te zien op 10-11/6 in NTGent.

Lees de recensie.

Lees het interview met Kay Sara.

Dans

Change of plans

Femke Gyselinck en Platform-K

Dat Hendrik Lasure een muzikaal wonderkind is, weten we al van zijn band Schntzl. Ook in Change of plans, een samenwerking tussen het ­inclusieve dansgezelschap Platform-K en choreografe Femke ­Gyselinck, dompelt hij ons onder in een ronduit verslavende, eclectische klankwereld. Als concert houdt Change of plans je op het puntje van je stoel, als dansvoorstelling iets minder. Maar Gyselinck slaagt er wel met verve in om het verschil uit te vlakken tussen dansers met en zonder beperking.

Nog te zien op 26/5 in CC De Werft (Geel) en 2/7 op festival Dansand (Oostende).

Lees de recensie.

Comedy

Soenami

Soe Nsuki

Sinds haar debuut Soetopia in 2019 mag Nsuki zich officieel een BV noemen. Met haar tweede zaalshow maakt Soe Nsuki (34) komaf met de pleaser in zichzelf. Van de reis naar haar vaderland Congo tot het prille moederschap en racisme, in Soenami legt ze haar hart bloot.

24/5 in C-Mine (Genk), 25/5 in OC ’t Waaigat (Zwijndrecht), 27/5 in Corso (Berchem), 2/6 in Arjaantheater (Geraardsbergen), 8/6 in CC Nova (Kiel), 9/6 in CC Casino (Houthalen-Helchteren), 14/6 in CC De Fabriek (Sint-Lievens-Houtem).

Lees het interview.

Theater

Gruis/aan de twijfel

Jesse Vandamme & Werktoneel/NTGent

Collectief Werktoneel puurt uit het nihilistische oeuvre van Willem Frederik Hermans een wrede tragikomedie over menselijke waanzin in een wereld die geen negativiteit verdraagt. De nieuwe generatie is gearriveerd en ze is hier om te blijven, zoveel bewijst dit sublieme spelerstoneel.

31/5 en 1/6 in KVS (Brussel).

Lees de recensie.

De rimpels van Limburg. De beste voorstellingen van het moment
Foto: Michiel Devijver
Comedy

Grind

Kommil Foo

Raf en Mich Walschaerts eren in deze nieuwe voorstelling niet alleen hun ouders, maar ook hun vakmanschap als theatermakers. Zelden stonden ze zo naturel op het podium. We hebben Kommil Foo in deze krant al vaak bewierookt, maar ze blijven na meer dan dertig jaar dan ook op het hoogste niveau theater maken, in een volstrekt unieke stijl bovendien, die het beste van het Nederlandse cabaret nog altijd samenbrengt met de mooiste Vlaamse verhalen.

De speelreeks is bijna overal uitverkocht, maar er zijn nog tickets voor 30/5 in Schouwburg Kortrijk, 14-15/6 in CC De Spil (Roeselare), 16/6 in Concertgebouw (Brugge) en 20-23/7 in Capitole (Gent, tijdens de Gentse feesten).

Lees de recensie

Comedy

Cools & Zonen

Hans Cools

Wereldberoemd in West-Vlaanderen, zieltjes winnend daarbuiten: Hans Cools charmeert in zijn comedydebuut. Cools, bouwkundig ingenieur, zette pas vijf jaar geleden zijn eerste stappen in de comedy. Zijn stijl voelt vertrouwd aan, maar is ook atypisch. Hoeveel stand-uppers geven je na hun show het gevoel dat je hen écht kent? Cools alvast wel.

Er zijn nog tickets voor 1/6 in CC Het Gasthuis (Aarschot), 17/6 in Capitole (Gent).

Lees de recensie

De rimpels van Limburg. De beste voorstellingen van het moment
Hans Cools Foto: 9 to 5
Theater

Woody

Woodman

Woodman, het gelegenheidscollectief met onder meer Joke Emmers en Evelien Bosmans, laat zich inspireren door Woody Allen, de zorgen van thirtysomethings en romantiek. Echt diep graaft deze pretentieloze Woody niet, maar de ­acteurs slagen er wel in om een wildgroei aan ideeën in één universum te passen – dat is ook een kunst.

Nog te zien op 23/5 in Leuven, 24/5 in Keerbergen, 10-11/6 in Antwerpen en 14 & 16-17/6 in Gent.

Lees de recensie

De rimpels van Limburg. De beste voorstellingen van het moment
Woodman Foto: Zjuul Devens

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in