Tips voor twintigers en dertigers. De beste podcasts van het moment
Foto: Dag en nacht media

Weet je niet meer wat te beluisteren? Onze redacteurs selecteren de beste podcasts.

Hoe overleef ik...

Dag en nacht media

Francine Oomen had 20 jaar geleden een tienerhit te pakken met haar ‘Hoe overleef ik’-boekenreeks. Vandaag maakt ze een vervolg voor twintigers en dertigers, publiek dat niet meer leest, maar luistert. Een aanrader voor iedereen die soms worstelt met leven en al zijn bijverschijnselen.

Beluister Hoe overleef ik … >

NTR Podcastprijzen

Vorige week werden de NTR podcastprijzen uitgereikt. De winnaars brengen elk een persoonlijk verhaal op hun eigen manier. Eva Vanderstricht vertelt in ‘Tati’ het verhaal van haar stiefvader die een eigen kind wil met een andere vrouw dan de zijne. Hanne Volckaert maakt met ‘Solastalgie’ een hoorspel over de stervende aardbol.

Beluister de NTR podcastprijzen >

De vrouw met duizend gezichten

Lex Noteboom | WPG Studio's

In deze thrillerpodcast gaat een hacker vanop haar pc op zoek naar journalist Tim Smeets de Ruyter, die verdween in het fictieve Kachizië. Als je houdt van Dan Brown of Pieter Aspe, dan is dit gesneden koek.

Beluister De vrouw met duizend gezichten >De lesbische liga

NPO 3FM

Het is prideweek en geen podcast die dat trotse ‘onder ons’-gevoel beter uitdraagt in het Nederlands dan De lesbische liga. Vera Siemons en Annefleur Schipper zetten de deuren van hun ‘lesbisch clubhuis’ elke week open en bespreken de queer popcultuur met een aanstekelijk salvo aan inside jokes en woordspelingen.

Beluister De lesbische liga >

Call me mother

Novel

Paniekerige Republikeinen proberen kennis over gender, seksualiteit en rassenkwesties uit de bibliotheken te weren. Alsof hun kinderen niet al hun informatie van het internet halen. Hopelijk komen ze dan uit bij Shon Faye, die in Call me mother queer pioniers interviewt. Het zijn levens­verhalen die ver boven de gemiddelde coming-out-getuigenis uitstijgen.

Beluister Call me mother >

We were always here

Brocolli productions

Marc Thompson raakte in 1986 besmet met hiv en kan het gelukkig navertellen. In deze docureeks reist hij terug naar het Londen van de jaren 80 en bekijkt hij de aidscrisis door de ogen van mensen die anders maar zijdelings aan bod komen: vrouwen, de zwarte gemeenschap, de trans gemeenschap, sekswerkers en vrijwilligers. ­Beklijvend en uitstekend verteld.

Beluister We were always here >

De muze is moe

AVROTROS

Veel kunstenaars hebben een muze die ze maar al te graag portretteren. Maar heel veel weten we vaak niet over de persoon op het schilderij. Wie zit er achter die beeltenissen? En wat is de impact van muzes op de kunstgeschiedenis?

Beluister De muze is moe >

De koers is van ons

Het Nieuwsblad

Italië kleurt roze in mei door de passage van de Ronde van Italië. Dit jaar kleurt ook ons land roze, want de topfavoriet komt uit Schepdaal. Nieuwsblad-journalist Michaël Van Damme reist Remco Evenepoel achterna in De koers is van ons. Wat je krijgt, is een sympathieke blik achter de schermen van de Giro.

Beluister De koers is van ons >

Vranckx & Byloo

VRT

In mei zijn we verwend wat betreft vakantiedagen. Maar er kan er altijd wel eentje bij, en dan komt 8 mei in het vizier, de dag van de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog. Waarom is 8 mei geen feestdag? En waarom focussen we zo vaak op ons collaboratieverleden en worden verzetsstrijders wat vergeten?

Beluister Vranckx & Byloo >

Beluister Vranckx & Byloo op VRT Max >

Klaarwakker

De Standaard

Is een huis kopen de beste optie om je toekomst veilig te stellen? Moeten we ons schuldig voelen om het klimaat? Deze vraagstukken malen door het hoofd van een jonge garde journalisten op onze redactie. In de podcastreeks Klaarwakker zoeken ze antwoorden op hun levensvragen en leggen ze hun oor te luister bij generatiegenoten.

Beluister Klaarwakker >

Run, hide, repeat

CBC Podcasts

Als kind verhuisde journalist Pauline Dakin van de ene ­Canadese stad naar de andere. Haar moeder vertelde niet waarom, behalve dat het voor hun eigen veiligheid was. Als volwassen vrouw legt ze samen met haar broer de puzzelstukken. CBC ­Podcasts houdt het op korte, beklijvende reeksen en maakt zo de beste ver­halende podcasts van het moment.

Beluister Run, hide, repeat >

Het uur met Geert Mak

NRC

Geert Mak was te gast bij Pieter van der Wielen in Het uur van NRC. Op zijn 76ste is hij nog altijd even bevlogen als schrijver en journalist. Hij vertelt hoe de boeren in Nederland ­misleid werden door de grootbanken en gaat heerlijk tekeer tegen het ‘management-denken’ dat zijn land regeert.

Beluister Het uur met Geert Mak >

De jurk en het scheepswrak

NPO2/NTR

Het scheepswrak in kwestie is ­gevonden nabij Texel. De jurk in kwestie lag in datzelfde 17de-eeuwe schip en wordt ‘De Nachtwacht van de Waddenzee’ genoemd. Maar van wie is deze ­royale lap stof? Tjitske Mussche zoekt het uit in vier boeiende afleveringen.

Beluister De jurk en het scheepswrak >

Watizzut

Zapp/NTR

Een van de leukste kanten van het ouderschap is de terugkeer van de flauwst denkbare humor – en toch lacht je kind zich een breuk. ­Watizzut brengt redding voor ouders die even zonder inspiratie vallen. In deze ­fake ­radioshow moet je raden welk ­voorwerp te gast is. Ronduit hilarisch.

Beluister Watizzut >

Classical breakdown

WETA Classical

Klassieke ­muziek laat zich niet lezen als een stationsromannetje. Wie zich wil verdiepen in het werk van een componist, vindt in Classical breakdown een prima gids. Voor mensen die net dat duwtje nodig hebben om ­helemaal ­verslingerd te raken aan Bach en co.

Beluister Classical breakdown >

Vriend of vijand

NPO Radio 1

Overheden zijn beducht voor ‘kennisspionage’ op universiteiten. Onderzoekers uit Rusland, Iran en China voelen dat ze met wantrouwen ­bekeken worden. Wetenschapsjournalist Saar Slegers (De man en de maan) is ­geïntrigeerd door de problematiek, want wie is hier naïef: de overheden, de ­universiteiten, de wetenschappers of misschien wel zijzelf?

Beluister Vriend of vijand >

Louder than a riot

NPR

Rapper Megan Thee Stallion werd amper geloofd toen ze zei dat collega-rapper Tory Lanez haar ­beschoten had. De schuldige? ­‘Misogy­noir’, het soort seksisme waarmee zwarte vrouwen te maken krijgen. Deze hiphoppodcast neemt de term als ­­­lei­draad in een seizoen over de marginalisering van vrouwen in de rap commu­nity.

Beluister Louder than a riot >

Containerbegrip

De Correspondent

Podcastmakers houden van een obscuur onderwerp, maar serieus, containers? De Correspondent puurt er een verrassend sfeervolle docureeks van vier afleveringen uit. Want zowat ­alles wat we in huis hebben, heeft ooit in zo’n ding gezeten. En bovendien is er een geopolitieke machtsstrijd aan de gang over het transport.

Beluister Containerbegrip >

Heb je zelf nog een luistertip? Houd het niet voor jezelf en schrijf ons op podcasttips@standaard.be.

Alle tips uit deze nieuwsbrief vind je in de podcastapp van De Standaard onder de knop ‘Ontdekken’. Heb je de app nog niet? Download hem hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in