In het oosten van Iran vond donderdag een bizar incident plaats in een winkel. Een man gooide er plots de inhoud van een pot yoghurt over de hoofden van twee Iraanse vrouwen, nadat ze zonder hoofddoek de winkel hadden betreden. De politie heeft het drietal nadien opgepakt. 

De twee vrouwen, vermoedelijk een moeder en haar dochter, werden gearresteerd voor het schenden van de strenge Iraanse hidjab-wetten, aldus het hoofd van Justitie in Iran. Vrouwen zijn er verplicht hun hoofddoek correct te dragen en hun haar volledig te bedekken. De man werd opgepakt voor het verstoren van de publieke orde.

De Iraanse president Ebrahim Raisi grijpt het incident aan om alle vrouwen te waarschuwen dat ze gestraft zullen worden als ze hun hoofddoek niet correct dragen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken herhaalde eerder deze week dat er nultolerantie geldt.

Sinds de dood van Mahsa Amini, die in september door de moraalpolitie werd opgepakt voor het schenden van de hoofddoekregels, gooien meer en meer Iraanse vrouwen hun hoofddoek af. Ook in veel grote steden lopen veel vrouwen er rond zonder hoofddoek.

Het hele incident werd gefilmd door een bewakingscamera en werd zaterdag massaal gedeeld op sociale media.

Explainer | Waarom de protesten in Iran om méér dan de hidjab draaien

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in