De zware ontploffing nabij de Rooseveltplaats, waarbij een twintigtal huizen beschadigd is geraakt, is gelinkt aan het drugsmilieu. De geviseerde woning is het ouderlijke huis van Xavier P., onder meer verdachte in het Sky-dossier tegen Gianni B. dat later voor de correctionele rechtbank in Antwerpen wordt behandeld.

De bende, die in het Sky-dossier voorkomt, wordt ervan verdacht zeker 11 ton cocaïne te hebben ingevoerd. De speurders konden bij Operatie Sky verschillende gebruikersnamen in het versleutelde chatsysteem Sky ECC aan P. linken. Hij zat in dat onderzoek al een tijd in de gevangenis in voorarrest. P. was in het verleden betrokken bij verschillende uithalingen in de Antwerpse haven en staat bekend als iemand met een bijzonder goed netwerk van havenarbeiders. Xavier P. en Gianni B. werkten voor verschillende mensen die voorkomen in het Sky-dossier.

Het ouderlijke huis van Xavier P. raakte flink beschadigd door een krachtige ontploffing iets na 3 uur. De voordeur werd vernield en ook de gevel liep ernstige beschadigingen op. ‘Ons hele gebouw trilde, maar het duurde even voor ik doorhad wat er precies gaande was’, vertelt een buurtbewoner die in de Osystraat woont. ‘We zagen alleen rook buiten, dus besloten we om voor de veiligheid naar buiten te gaan. Op straat lag er heel veel glas, zowel van auto’s als van woningen.’

Aanvankelijk werd gedacht aan een gasontploffing, maar al snel bleek dat het om een explosief ging. ‘In de straat rook het niet meteen naar gas, maar wel verbrand. Alsof er iemand vuurwerk had afgestoken’, vervolgt de vrouw.

Aanslag met explosief in Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu: ouderlijk huis van verdachte in Sky-dossier geviseerd
Foto: bfm

Ook in de ruime omgeving van de Osystraat is er schade. ‘Al zeker in vier straten raakten een twintigtal woningen beschadigd. Dat aantal kan nog oplopen’, zegt Bruyns nog. Ook vijf auto’s liepen schade op.

Drugsmilieu

Het gerechtelijke lab en ontmijningsdienst Dovo kwamen ter plaatse voor verder onderzoek. Een persoon liep lichte verwondingen op door de glasscherven.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in