Standard en Gent duwen staartploegen nog dieper in het rood
Fossey scoort de derde van Standard. Foto: belga

In de strijd om de Europe play-offs (plaats vier tot en met acht) deden Standard, Charleroi en Cercle Brugge zaterdag een goede zaak. Gent liet dan weer geen steken vallen tegen een mak Seraing.

In de laatste match van zaterdag ging Standard winnen op het veld van Oostende. Na 19 minuten stond het al 0-3 na twee goals van Noah Ohio en eentje van Marlon Fossey. Oostende milderde nog via Arase maar toen de kustploeg een kwartier na rust met een man minder verder moest (Urhoghide kreeg rood), kon Standard rustig ademhalen. Het werd ei zo na nog 1-4 maar een doelpunt van Davida in de 95ste minuut werd afgekeurd.

Oostende verloor dus, net als Zulte Waregem en Seraing eerder. Eupen kan afstand nemen van dit trio maar dan moet het zondag wel winnen van Anderlecht.

Charleroi wint in Westerlo, Cercle klopt Kortrijk

Om de (voorlopige) verrassing van deze speeldag bij te wonen, moest u naar Westerlo. Daar pakte Charleroi in de vooravond de volle buit dankzij een goal in de 92ste minuut. Eindstand 2-3.

Westerlo had de score geopend via Mathias Fixelles na acht minuten. Maar nog voor de rust kwam Charleroi op voorsprong en met 1-2 gingen beide ploegen ook rusten. Uiteindelijk leek Westerlo op weg naar een gelijkspel want in de 89ste minuut scoorde Tuur Dierckx vanop de stip. Tot de ingevallen Badji (hij was wat ziekjes en begon daarom op de bank) de bal in de winkelhaak joeg.

In het klassement doet Westerlo daardoor een slechte zaak. De top 4 lijkt ver weg.

Charleroi wipt dan weer de top 8 binnen en kan nog hoger eindigen als de match tegen KV Mechelen inderdaad moet worden herspeeld. Kortom: Anderlecht weet dat het zondag bij Eupen geen punten mag laten liggen.

Eerder vandaag won Cercle immers thuis van Kortrijk met 2-0. De ruststand daar was ook de eindstand. Thibo Somers opende de score net na het kwartier met een kopbal op voorzet van Deman. Na een foutieve tackle van Silva op diezelfde Deman kreeg Cercle in de 36ste minuut een strafschop. Ueda scoorde. Hij zit nu al aan 15 treffers.

Kortrijk, 14de in de stand, kon geen vuist meer maken. Cercle kwam nog het dichtst bij een doelpunt, maar het bleef bij 2-0.

AA Gent nooit in de problemen

Bovenin het klassement deed AA Gent een goede zaak. Het won vlot van Seraing met 0-5. De onvermijdelijke Orban scoorde twee keer. Eén keer voor de rust, één keer erna. De andere goals vielen alle in de tweede helft. Ze kwamen van Cuypers (2) en Torunarigha.

Seraing lijkt nu meer dan ooit een vogel voor de kat en zal zijn verblijf in de Jupiler Pro League allicht niet kunnen verlengen. Het staat laatste met 5 punten minder dan Zulte Waregem en Oostende.

De voorlopige stand

Genk 68 punten

Union 65

Antwerp 63

Gent 54

Standard 49

Club Brugge 49

Westerlo 48

Charleroi 44

Cercle 44

Anderlecht 42

Zondag volgen nog
Genk - Leuven
Eupen - Anderlecht
Mechelen - Club Brugge
Union - Sint-Truiden