Bij tornado’s en zware stormen die vrijdag onder meer de Amerikaanse staten Arkansas, Indiana, Tennessee en Illinois hebben getroffen, zijn zeker 32 doden gevallen. Het noodweer verplaatst zich naar het noordoosten van het land.

Er werden sinds vrijdag al vijftig tornado’s geteld in zeven staten in Amerika. De media hebben het over een zeldzaam ‘monsterstormsysteem’, dat zich uitstrekt van het zuiden tot de Grote Merenregio in het noorden. De nationale weerdienst NWS waarschuwt voor meer noodweer in Texas zondagavond (lokale tijd).

Vooral Tennessee werd zwaar getroffen: vijftien mensen kwamen om in de staat. In Arkansas werden de inwoners van de hoofdstad Little Rock zaterdag wakker met weggeblazen auto’s, enorme ontwortelde bomen, geknakte telefoonpalen en verwoeste huizen. De stad Wynne, in het noordoosten van de staat, is ‘de facto in tweeën gesneden door de schade van oost naar west’, vertelde burgemeester Jennifer Hobbs aan CNN.

Gouverneur Sarah Huckabee Sanders had een dag eerder de noodtoestand uitgeroepen en honderd leden van de Nationale Garde ingezet.

(lees verder onder de foto’s)

Zeker 32 doden bij storm en tornado’s in VS
Sullivan, Indiana. Foto: ap
Zeker 32 doden bij storm en tornado’s in VS
Sullivan, Indiana. Foto: ap
Zeker 32 doden bij storm en tornado’s in VS
In Belvidere, Illinois, stortte het dak van een concerthal in. Foto: ap

In Mississippi meldde de rampenbestijdingsdienst een dode en verschillende gewonden in Pontotoc County, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Memphis. In Alabama kwam een oudere persoon thuis om het leven na de doortocht van een tornado, aldus de autoriteiten in Huntsville, vlak bij de grens met Tennessee.

In de kleine stad Belvidere, ten westen van Chicago in de staat Illinois, vielen volgens de lokale brandweerchef een dode en 28 gewonden, van wie er vijf met ernstige verwondingen werden opgenomen in het ziekenhuis. Daar stortte het dak van een concerthal in tijdens een optreden van een rockband. Er viel een dode, 28 concertgangers liepen verwondingen op. Op het moment van de instortingen woedde er een storm met rukwinden tot 145 kilometer per uur.

In buurstaat Indiana kwamen drie mensen om door een storm in Sullivan County. Dat berichtten lokale media op basis van informatie van de autoriteiten. Ook in McNairy County, Tennessee, vielen doden te betreuren.

Federale steun

Zaterdag zaten honderdduizenden gezinnen volgens de Amerikaanse gespecialiseerde website Poweroutage zonder stroom in Indiana, Ohio, Arkansas en Illinois.

De nationale meteorologische dienst waarschuwde ook dat het noordoosten, inclusief Ohio, nog zou kunnen worden getroffen door harde wind en zware stormen.

Vorig weekend trok een tornado een spoor van vernieling door de staat Mississippi. Daarbij kwamen 26 mensen om en werden tweeduizend huizen zwaar beschadigd. De winden haalden toen een maximumsnelheid van 273 kilometer per uur. De Amerikaanse president Joe Biden bracht vrijdag een bezoek aan die staat om zijn medeleven te betuigen. Hij beloofde ook federale steun.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in