Brand gesticht aan Houthalense superette waar inbreker werd doodgestoken
Foto: Chris Nelis

Aan de superette Nil Market in Houthalen is vrijdagnacht een brand gesticht met een brandbom. De schade aan de winkel bleef beperkt tot de voorgevel. De 46-jarige uitbater van de superette werd onlangs vrijgelaten met een enkelband nadat hij eind februari een 36-jarige nachtelijke inbreker had doodgestoken in zijn zaak.

De brand brak zaterdagochtend rond 3.30 uur uit aan de voordeur. Een van de overburen werd gewekt door een luide knal, waarop die de hulpdiensten verwittigde. ‘We dachten eerst dat er bij ons iets was gebeurd’, zegt buurvrouw Mieke Eevers. ‘Mijn man is meteen gaan kijken aan de voor- en achterkant van het huis, maar stelde niets abnormaals vast.’

‘Hij is dan op de straat gaan kijken en zag dat er bij de supermarkt tegenover ons aan de deur een klein brandje was. Het was echt niet veel.’ Zowel de brandweer Oost-Limburg als de brandweer Zuid-West Limburg kwamen ter plaatse. De vlammen konden snel gedoofd worden, waardoor de materiële schade al bij al beperkt bleef. Een van de ruiten aan de voordeur van de superette is wel vernield, en ook de gevel is beschadigd. Het is nog niet duidelijk wat de brand precies veroorzaakt heeft. ‘Ik betwijfel of hierbij een molotovcocktail is gebruikt’, vertelt een andere buur. ‘Daarvoor was de knal veel te luid en de schade te groot.’ Ondanks de brand is de superette zaterdagochtend weer opengegaan.

Op het moment van de feiten was er niemand in de zaak aanwezig. Er vielen dan ook geen gewonden. De brandweer deed ter plaatse nog een veiligheidscontrole. Het parket Limburg stuurde het gerechtelijk labo ter plaatse voor een sporenonderzoek. De feiten worden verder onderzocht. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de brandstichting.

Dodelijke steekpartij

Deze week raakte nog bekend dat de uitbater van de Nil Market, de 48-jarige Hasan Y., sinds kort weer thuis zit met een enkelband. Eind februari was hij aangehouden omdat hij ’s nachts in zijn winkel een 36-jarige inbreker uit Lummen had doodgestoken. De uitbater was nog met een werkneemster aanwezig toen op zaterdag 25 februari rond 1.30 uur inbreker J.B. binnendrong.

Het kwam tot een schermutseling tussen de twee mannen, waarbij de inbreker met een mes werd verwond. Hij stuikte in elkaar en bezweek aan zijn verwondingen. J.B. stond bekend voor gelijkaardige feiten. Hij was een uitgeweken Amsterdammer die zowel in Nederland als in België al in aanraking was gekomen met het gerecht.

‘Het onderzoek naar de feiten van vrijdagnacht zal zonder twijfel grondig gevoerd worden en daaruit zal moeten blijken of er een verband is met de feiten waarvoor mijn cliënt in verdenking werd gesteld’, zegt Tom Van Overbeke, de advocaat van Hasan Y. OOk het parket zegt dat. Woordvoerder Marijke Theunis: ‘Voorlopig is het nog te vroeg om te kunnen spreken van een link met de feiten van eind februari.’

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in