Hilde Crevits over Ventilus-akkoord: ‘Ben ik supergelukkig? Uiteraard niet, maar we moeten consequent zijn’
Hilde Crevits is niet ‘supergelukkig’. Foto: belga

‘Ben ik supergelukkig? Uiteraard niet. Ik had liever gezien, net als de hele regering, dat we Ventilus volledig ondergronds zouden kunnen realiseren, maar op dit ogenblik zeggen de experten dat dat niet kan. En als het niet kan, moet je consequent zijn.’ Dat zei Hilde Crevits, CD&V-vicepremier en sterkhouder in Torhout, vrijdag in reactie op het akkoord rond Ventilus.

De Vlaamse regering had eerder op de dag een voorkeurstracé voor de Ventilus-hoogspanningslijn vastgelegd. De lijn gaat grotendeels bovengronds, maar rond Zedelgem, Torhout en Izegem ook een tiental kilometer onder de grond. Het tracé gaat nu in openbaar onderzoek.

Meerdere gemeenten in de buurt van het traject zullen geen enkele hinder ondervinden, benadrukte Crevits vrijdag. Het gaat onder meer om Blankenberge, Bredene, De Haan, Oudenburg en Pittem. ‘Maar een vijftiental andere gemeenten zullen de impact wel voelen, door nieuwe bovengrondse leidingen of door boringen voor ondergrondse leidingen’, zei Crevits. ‘Ik begrijp heel goed dat het op de plaatsen waar we nieuwe masten moeten zetten niet fijn is.’

Crevits blijft naar eigen zeggen achter met gemengde gevoelens. ‘Omdat het heel ingrijpend is voor mij en voor de lokale besturen. Maar we kunnen ons niet permitteren om die stroom niet op een correcte en duurzame wijze aan land te krijgen’, aldus de minister.

Burgemeester Ledegem: ‘Burgemeesters blijven overtuigd van ondergrondse variant’

De burgemeesters van de betrokken gemeenten blijven pleiten voor een volledig ondergrondse variant van Ventilus op gelijkstroom, al waarderen ze dat de Vlaamse regering ‘op aangeven van minister Crevits in het afsprakenkader met de netbeheerders melding maakt van parallelle ondergrondse gelijkstroomverbindingen om tot lagere stralingsbelasting te komen’, zegt Bart Dochy (CD&V), Vlaams Parlementslid en burgemeester van Ledegem. Ze zijn volgens hem ook tevreden met de extra middelen voor een onderzoeksprogramma naar ondergrondse hoogspanningsleidingen.

Dochy en co. vragen wel om maatregelen om de gemiddelde stralingsbelasting af te dwingen. Bovendien ‘behouden de gemeenten zich het recht om al dan niet samen met burger- of ondernemingsgroeperingen in rechte op te treden’, waarschuwt de CD&V’er.

Burgemeester Wingene verwacht protest

Hoewel de burgemeester van Ledegem Bart Dochy (CD&V) genuanceerd reageert, heerst in andere West-Vlaamse gemeenten toch vooral ontgoocheling. ‘Er zijn verschillende tracés onderzocht en er was maar één tracé waarin wij betrokken zijn. Het is net dat plan dat is gekozen vandaag’, zegt Lieven Huys, burgemeester van Wingene. ‘De hoogspanningslijn komt bij ons bovengronds, wat wij ergens hadden verwacht omdat onze gemeente dunbevolkt is, maar toch is dat een slag in het gezicht.’ Volgens Huys zal het aanzicht van het dorp ‘voor eens en altijd veranderen’.

De burgemeester van Wingene verwacht in elk geval nog protest tegen het Ventilus-tracé. ‘Er zal nog veel water naar de zee moeten worden gedragen vooraleer die palen hier staan. Wij verwachten dat er bij elke stap in het proces nog bezwaren van inwoners, bedrijven en misschien zelfs gemeenten kunnen volgen’, klinkt het.

‘Snel duidelijkheid over compensaties’

De oppositiepartijen Vooruit en Groen zijn tevreden dat er meer duidelijkheid is over Ventilus. Zowel covoorzitter van Groen Jeremie Vaneeckhout als Vooruit-parlementslid Bruno Tobback vragen in een reactie dat er nu ook snel duidelijkheid komt over de compensaties voor de buurtbewoners.

Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen, is tevreden. ‘Hopelijk tonen alle regeringspartners nu de nodige verantwoordelijkheidszin om zelf geen vertragingen te organiseren’, zegt hij. ‘Ventilus is nodig om stroom van toekomstige windparken op zee aan land te brengen, maar ook om het binnenlandse net in West-Vlaanderen te versterken. We zijn het verplicht aan onze inwoners om de toekomst voor de Vlaamse windenergie te garanderen’, aldus Vaneeckhout.

Eenzelfde geluid komt er van Vooruit-parlementslid Bruno Tobback. ‘Ventilus is essentieel om goedkope en hernieuwbare energie aan land te krijgen en om onze eigen energievoorziening te versterken. Vooruit vindt het dan ook erg belangrijk dat Ventilus er snel komt’, zegt Tobback. Dat er nu duidelijkheid is voor de betrokken gezinnen over de impact van het project op hun woning, vindt hij een goede zaak. Hij dringt erop aan dat er nu ook duidelijkheid komt over de compensatie die daartegenover staat.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in