‘Sjamaan’ van Qanon heeft gevangenis verlaten
Jacob Chansley tijdens de bestorming van het Capitool Foto: AP

Jacob Chansley, die internationaal bekend werd door zijn rol bij de bestorming van het Capitool, heeft de gevangenis na de helft van zijn opgelegde celstraf mogen verlaten. Hij is wel nog niet op vrije voeten: momenteel verblijft hij nog in een centrum waar gedetineerden worden voorbereid op hun definitieve vrijlating.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Op 25 mei zou hij helemaal kunnen beschikken. Justitie wil echter geen mededelingen doen over deze specifieke zaak.

Chansley was één van de meest prominente bestormers van het Capitool. Samen met honderden andere heethoofden bestormde hij het Capitool om het Congres ervan te weerhouden Joe Biden te bekrachtigen als president. Het geweld kostte vijf mensen het leven.

Geschminkt in de Amerikaanse kleuren en getooid met een sjamaan-outfit viel hij op in de massa. Chansley profileerde zich ook als een soort woordvoerder van de manifestanten. Voor de rellen verkondigde hij al de complottheorieën van Qanon, die stellen dat Trump een bloeddorstige elite van wereldheersers zou moeten verjagen.

Bij zijn proces in november 2021 pleitte Chansley schuldig. Hij zei wel spijt te hebben van zijn daden, die hij ‘onverdedigbaar’ noemde. ‘Ik ben geen gevaarlijke crimineel, en geen gewelddadig man. En ik ben zeker geen terrorist.’ Hij distantieerde zich ook van de anderen die aan de bestorming deelnamen. De rechter legde hem een celstraf van 41 maanden op.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in