Regering bereikt akkoord over Ventilus en Trump aangeklaagd: dit is het nieuws van de dag
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Foto: Belga

Met dit overzicht bent u als lezer snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.

1Vlaamse regering bereikt akkoord over Ventilus-tracé

De Vlaamse regering heeft een voorkeurtracé voor de Ventilus-hoogspanningslijn vastgelegd. De Vlaamse regering moest kiezen uit vijf tracés. Het basistracé heeft het gehaald. De elektriciteit van de windmolens komt aan land in Zeebrugge, in de buurt van Zedelgem, Torhout en Izegem gaat de hoogspanningslijn ondergronds. Meer dan 600 gebouwen worden getroffen en komen dus in aanmerking voor compensatie. Tachtig daarvan krijgen een nieuwe hoogspanningslijn voor de deur, bij de andere gaat het om hinder/straling die veroorzaakt wordt door een versterking van de bestaande lijnen.

2Amerika reageert op aanklacht tegen Trump: van ‘heksenjacht’ tot ‘ik drink champagne’

Donald Trump wordt officieel in beschuldiging gesteld van schriftvervalsing en campagnefraude bij het uitbetalen van zwijggeld aan een pornoactrice. Normaal wordt de oud-president, die zich opnieuw kandidaat heeft gesteld voor de presidentsverkiezingen, volgende week aangehouden. De eerste inbeschuldigingstelling van een ex-president maakt heel wat reacties los in de VS. Medestanders van Donald Trump zien er met hem een extreemlinks complot in, critici spreken hun vertrouwen in het rechtssysteem uit.

3De Wever over geplande aanslag: ‘Ik was nooit ongerust’

‘Ik kan niet veel commentaar geven. De federale diensten hebben hun werk goed gedaan, ik feliciteer hen daarvoor.’ Dat zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) op VTM Nieuws over de politieactie tegen een aantal geradicaliseerde jongeren die een moordaanslag op hem beraamden. Hij looft ook de samenwerking tussen de federale politie en de lokale diensten. ‘Ik was nooit ongerust, en ben het vandaag nog niet, en ik zal het morgen ook niet zijn’.

Dat de verdachten geradicaliseerde jongeren zijn, maakt hem niet uit. ‘De bedreiging komt nu uit islamistische hoek, maar is ook al uit het drugsmilieu gekomen. Het is wat het is’.

4Italiaanse privacywaakhond blokkeert ChatGPT

OpenAI, de beheerder van de populaire chatrobot met artificiële intelligentie (AI) ChatGPT, mag in Italië voorlopig geen gegevens meer verwerken. De Italiaanse privacywaakhond GPDP heeft dat beslist, verwijzend naar een datalek bij ChatGPT van begin vorige week, waarbij door een technische fout titels van gesprekken en bepaalde persoonlijke gegevens van abonnees zichtbaar waren voor andere gebruikers. De regulator benadrukt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de data die het Amerikaanse bedrijf verzamelt, maar hekelt vooral ‘het ontbreken van een rechtsgrondslag voor de massale verzameling en opslag van persoonlijke gegevens, met als doel het “trainen” van de algoritmes aan de basis van het platform’.

5Laatste horde op weg naar Finse toetreding tot Navo weggewerkt

Regering bereikt akkoord over Ventilus en Trump aangeklaagd: dit is het nieuws van de dag
Turkse parlementsleden stemmen in met de toetreding van Finland tot de Navo. Foto: ap

Het Turkse parlement heeft unaniem ingestemd met de toetreding van Finland tot de Navo. Daarmee is het laatste obstakel voor de toetreding uit de weg geruimd. Finland kan nu formeel de kandidatuur bekrachtigen door de nodige documenten in te dienen in Washington. Dat zou al één van de komende dagen kunnen gebeuren.

6Helmut Lotti maakt debuut op Graspop

Regering bereikt akkoord over Ventilus en Trump aangeklaagd: dit is het nieuws van de dag
Helmut ‘Hellmut’ Lotti. Foto: Frank Abbeloos

Zanger Helmut Lotti slaat opnieuw een andere muzikale richting in: na onder andere klassieke muziek en rock ’n roll kiest hij onder de naam ‘Hellmut Lotti goes Metal’ voor het stevige werk. Hij maakt prompt zijn debuut op metalfestival Graspop.

735 doden nadat vloer van Indiase tempel instort

Regering bereikt akkoord over Ventilus en Trump aangeklaagd: dit is het nieuws van de dag
Foto: ap

In India is de dodentol opgelopen nadat de vloer van een tempel instortte. Er zijn nu al 35 lichamen geborgen, één persoon is nog vermist, aldus een lokale functionaris. Het ongeluk vond donderdag plaats in de stad Indore, in de centraal gelegen Indiase deelstaat Madhya Pradesh. Vermoed wordt dat de vloer van de tempel het begaf onder het gewicht van de massaal aanwezige gelovigen. Verschillende mensen vielen in het onderliggende trappenhuis, dat gebruikt wordt voor religieuze rituelen.

8‘Sjamaan’ van Qanon mag gevangenis verlaten

Jacob Chansley, die internationaal bekend werd door zijn rol bij de bestorming van het Capitool, heeft de gevangenis na de helft van zijn opgelegde celstraf mogen verlaten. Hij is wel nog niet op vrije voeten: momenteel verblijft hij nog in een centrum waar gedetineerden worden voorbereid op hun definitieve vrijlating.

9Voetballer OHL rijdt met wagen sporthal binnen

Sofian Kiyine, profvoetballer bij Oud-Heverlee Leuven, is met zijn auto in een sporthal beland bij een spectaculair ongeval in Flémalle. De Franstalige krant La Dernière Heure schrijft dat het voertuig van de 25-jarige Kiyine, een zwarte Mercedes, volgens ooggetuigen ruim boven de maximale toegelaten snelheid van 90 kilometer per uur reed. Sommigen spraken over 200 kilometer per uur. Kiyine werd afgevoerd naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Een groep kinderen had de sportzaal net verlaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in