Man (42) krijgt vier jaar cel voor brandstichting kathedraal Nantes
De brand in juli 2020. Foto: AFP

De man die in 2020 brand stichtte in de kathedraal van Nantes, moet vier jaar de cel in. Dat heeft een Franse rechter woensdag bepaald.

Het gaat om een 42-jarige man uit Rwanda die sinds 2012 in Frankrijk was en als vrijwilliger in de kerk werkte. In 2019 kreeg hij, na meerdere keren asiel aangevraagd te hebben, te horen dat hij het land moest verlaten. Volgens de openbaar aanklager was dat voor de man reden om de kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul in brand te steken. De man zelf houdt vol dat hij naar de kerk kwam om te bidden en dat hij boos werd toen hij langs een plek in de kathedraal liep waar hij in 2018 mishandeld zou zijn.

In de kerk werden drie brandhaarden gevonden. De brandweer had twee uur nodig om de vlammen onder controle te krijgen. Bij de brand zijn enkele schilderijen en glas-in-loodramen verloren gegaan. De schade wordt geraamd op 40 miljoen euro.

De nu veroordeelde man werd enkele uren na de brand opgepakt, maar weer vrijgelaten. Een week later werd hij opnieuw opgepakt en aangeklaagd voor brandstichting. Hij moet later dit jaar nog terechtstaan voor betrokkenheid bij de dood van een priester in 2021.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in