Geradicaliseerde jongeren viseerden Bart De Wever
Geviseerd: Bart De Wever, N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen. Foto: belga

De jihadistische jongeren die maandag in Antwerpen, Brussel en Eupen opgepakt werden, wilden Bart De Wever (N-VA) vermoorden en politiekantoren aanvallen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

De speurders van de afdeling Terro van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen vielen maandagavond gelijktijdig binnen op meerdere adressen van geradicaliseerde jongeren, onder meer in Merksem en Borgerhout. In Antwerpen werden vijf verdachten opgepakt. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) sprak van ‘een plot gericht op overheidsinstanties’.

De speurders hielden de jongeren al een tijdje in de gaten omdat ze in sneltempo geradicaliseerd zouden zijn. Ze maakten niet alleen plannen om politiekantoren aan te vallen, ze wilden ook N-VA-voorzitter Bart De Wever om het leven brengen. Het hoofddoekenverbod in Antwerpen, waar het loketpersoneel geen zichtbare religieuze tekenen mag dragen, zou een van de motieven zijn geweest.

‘Vergevorderde plannen’

De speurders en het federaal parket onderscheiden een Antwerpse en een Brusselse tak. De Antwerpse groep draaide rond Elias E.A. (20) uit Merksem. Hij kwam op de radar van de speurders na een tip van een buitenlandse inlichtingendienst. Daarnaast is er een Brusselse groep rond Adam D. (19). De speurders kwamen tijdens het onderzoek ook een ‘oude bekende’ tegen: de 19-jarige Kosovaar Sebastian B. uit Eupen. Die werd twee jaar geleden al eens opgepakt omdat hij een aanslag beraamde op een politiekantoor.

De speurders stelden vast dat de groepen uit Antwerpen en Brussel contact met elkaar zochten. Toen duidelijk werd dat de verdachten op zoek gingen naar wapens, besloot het federaal parket in te grijpen. Het parket noemde de plannen ‘concreet en vergevorderd’.

Dat bleek ook bij de huiszoekingen bij de Antwerpse verdachten. Bij de invallen van maandag werd een gedemilitariseerd ­wapen aangetroffen waarvan de loop onklaar was gemaakt. Daarnaast vonden de speurders ook twee zogenaamde BB-guns: pistolen die kleine plastic kogeltjes afvuren. Maar de groep was ook naarstig op zoek naar krachtigere vuurwapens.

Zeven in de cel

De Brusselse gerechtelijke politie arresteerde maandagavond ook drie mannen uit Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Zaventem. Adam D. is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en het verspreiden van een boodschap ‘met het oogmerk om aan te zetten tot het plegen van een terroristisch misdrijf’. Ook zijn kompanen, de 23-jarige Belg Karim H. en de 20-jarige Bulgaar Sergey R., zijn aangehouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. In totaal werden tijdens de operatie acht mensen opgepakt, van wie er zeven in de cel moeten blijven. Maandag verschijnen ze voor de raadkamer.

Bij het federaal parket bevestigt men dat de Antwerpse tak van de terroristische groep plannen maakte om N-VA-voorzitter Bart De Wever te liquideren. ‘De naam van De Wever is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen’, zegt Eric Van der Sypt, de woordvoerder van het federaal parket. ‘Maar het is niet zo dat er al een dag en een uur was vastgelegd waarop de aanslag moest plaatsvinden. Zo concreet was het nu ook weer niet.’

De Wever zelf was niet bereikbaar voor een reactie. ‘Dit is een gerechtelijke zaak waarover wij geen enkele commentaar kwijt kunnen’, zegt zijn woordvoerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in