De veiligheidsdiensten passen de lijst met potentieel gevaarlijke terroristen en extremisten aan. ‘Zo kunnen we de mazen in het net sluiten’.
Al sinds 2013 houdt ons land een lijst bij met mannen en vrouwen die gevaarlijk zijn. Het gaat om personen die een extremistische ideologie aanhangen en gewelddadig gedrag vertonen. Vandaag telt de lijst, die de ‘Gemeenschappelijke Gegevensbank Terrorisme, Extremisme en Radicalisering’ (GGB) heet, bijna 700 namen: 610 islamradicalen, 66 personen met sympathie voor rechts-extremisme en 14 mensen omwille van hun aanhang voor links-extremisme.
De ministerraad keurt vrijdag een wetsontwerp goed op voordracht van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om een aantal aanpassingen te maken.
‘De Ocad-lijst krijgt tanden’, zegt Van Quickenborne. ‘De recente dossiers wezen ons op specifieke mazen in het net. Hiermee kunnen we die mazen sluiten.’
De nieuwe wet moet de informatie over de GGB beter doen doorstromen. Zo wordt de situatie van alle mensen op de lijst maandelijks besproken op een vergadering waarbij het parket, de staatsveiligheid, de federale en lokale politie en veiligheidsdiensten zoals Ocad en Adiv, de veiligheidsdienst van het leger, kunnen aanschuiven.
Het wetsontwerp verplicht nu dat iedereen op de lijst minstens twee keer per jaar besproken moet worden. In het geval van Jürgen Conings, die op de lijst stond, had dat ertoe kunnen leiden dat het Adiv zijn veiligheidsmachtiging introk. Op 17 mei 2021 maakte Conings daarmee wapens buit in de kazerne van Leopoldsburg.
Ook verplicht het wetsontwerp de toestand van een persoon op de GGB te herevalueren wanneer zijn dreigingsniveau wordt aangepast. Dan kan ook bekeken worden of de veiligheidsmachtiging, de wapenvergunning of de verblijfsvergunning van iemand moet worden ingetrokken.
Medisch beroepsgeheim
Politie-inspecteur Thomas Monjoie (29) werd op 10 november in Schaarbeek neergestoken door Yassin Mahi (32), die als geradicaliseerde moslim op de GGB stond. Mahi had zich eerder die dag aangeboden bij de politie, omdat hij haat voelde voor politiemensen.
Hij werd naar een psychiatrisch ziekenhuis gebracht, maar de agenten mochten aan het verplegend personeel niet vertellen dat hij gevaarlijk was. Daardoor kon Mahi het ziekenhuis ontvluchten.
Door het wetsontwerp mogen politiemensen nu wel die informatie delen met medisch personeel, als iemand op de Ocad-lijst staat.