Deze Schotse eieren zijn ietwat verfijnder dan de klassieke ei-in-gehaktbal die we doorgaans maken. Zo bestaat de helft van het vlees uit worstvulling: heb je een goede slager, dan heb je meteen ook een smaakvol nest.

Ingrediënten (voor 4 personen)

6 eieren

200 g worstvulling

200 g varkensgehakt

3 el vers gehakte tuinkruiden

Snufje vers geraspte nootmuskaat

1 el Engelse mosterd

1 el melk

50 g bloem

100 g panko (Japans broodkruim)

Zonnebloemolie

Bereiding

1. Doe vier eieren in een steelpan, zet onder koud water tot 2 cm boven de eieren en breng aan de kook. Draai het vuur lager zodra de eieren beginnen te koken en laat 5 minuten koken. Zet vervolgens de eieren op ijswater gedurende minimaal 10 minuten. Pel de eieren.

2. Doe worstvulling, gehakt, kruiden en mosterd in een kom en meng goed. Verdeel in vier gelijke delen en leg ze op een stuk vershoudfolie. Druk ietsje plat en leg vervolgens een gekookt ei op elke plak. Vouw de folie dicht en draai voorzichtig strak, zodat de vulling rond het ei komt te zitten. Doe dit voor elk ei. Verwijder de folie.

3. Klop vervolgens in een kom de twee overige eieren los met de melk, doe de bloem in een andere kom en de panko weer in een andere. Haal de eieren eerst door de bloem en klop er voorzichtig de overtollige bloem af. Haal door het losgeklopte ei en door de panko. Haal nogmaals door het ei en de panko.

4. Vul een frituurpan met olie en frituur de eieren op 170 graden goudbruin gedurende enkele minuten. Laat uitlekken op keukenpapier. De Schotse eieren kunnen zowel koud als warm gegeten worden.

Recept: uit ‘Ei op het menu’ van Luc Hoornaert en Kris Vlegels

Foto: Kris Vlegels

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in