camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Culinair Ottolenghi viert Pasen

De aprilvis van Ottolenghi

Een hele vis opdienen tijdens het paasfeest, dat is de tafel trakteren op een spektakelmoment, vindt Yotam Ottolenghi. ‘Tegelijk kost zo’n zalmschotel amper werk en tijd, zodat je die aan andere bijgerechten kunt besteden, of aan het gezelschap waarmee je het glas wil heffen.’

Door  
Foto's
Vertaling en voetnoten

zaterdag 1 april 2023 om 3.25 uur


Recept

Zalm met salsa van olijven en kappertjes

Pronken met Pasen doe je met deze knalrode puttanesca-olie, die een hele zalm met zijn warme smaken omhult. De zoutzure salsa prikt dan weer mooi door het vette van de vis heen. Een krokant stuk brood of krokant gebakken aardappelen zijn een lekker eenvoudige aanvulling.


VOOR 6 TOT 8 PERSONEN


  70 ml olijfolie

  8 ansjovisfilets in olie, uitgelekt en fijngesneden

  2½ el tomatenconcentraat

  1½ tl chilivlokken

  2 tl korianderzaad, gekneusd in een vijzel

  8 tenen knoflook, gepeld en in schijfjes gesneden

  Schil van 2 gekonfijte (ingelegde) citroenen, zonder vruchtvlees, fijngesneden (60 g)

  2 tl esdoornsiroop

  1 grote citroen, in dunne schijfjes gesneden

  1 zalmfilet, zonder graten, met vel (ongeveer 1,2 kg)

  Zout en zwarte peper

  200 g kerstomaten, gehalveerd


Voor de salsa:

  60 g ontpitte, zwarte olijven

  60 g kappertjes

  Schil van 1 gekonfijte (ingelegde) citroen, zonder vruchtvlees, fijngesneden (30 g)

  20 g verse basilicum, grof gehakt

  10 g verse (platte) peterselie, grof gehakt

  2 el olijfolie

  2 tl citroensap


BEREIDING

1. Begin met de olie. Doe die samen met de ansjovis en het tomatenconcentraat in een steelpannetje op een middelhoog vuur. Strooi er na 5 minuutjes de chilivlokken en het korianderzaad bij en zet het vuur uit. Lepel de look, de schil van gekonfijte citroen en esdoornsiroop door de olie en laat een kwartiertje afkoelen.

2. Laat intussen de oven voorverwarmen tot 180 °C en leg een laagje bakpapier in een groot, rechthoekig bakblik. Verdeel er de schijfjes citroen over. Besprenkel de zalm met een stevige snuf zout en peper aan elke zijde en leg hem op zijn vel, boven op de citroenschijfjes. Omring de vis met de gehalveerde kerstomaatjes.

3. Giet de geïnfuseerde olie over de zalm en zorg dat de schijfjes look eraan blijven kleven. Zet 17 minuten in de oven en laat daarna 5 minuten verder garen.

4. Maak intussen de salsa. Doe alle ingrediënten hiervoor in een kleine kom, voeg een snuf zout toe en meng goed. Bestrooi de vis met de helft van het mengsel en zet de rest in een kommetje bij op tafel.

5. Serveer de vis warm, of op kamertemperatuur.



Recept

Geroosterde broccolini met amandeldip en karwij-olie

Babybroccoli, aspergebroccoli of bimi. Broccolini krijgt heel wat verschillende benamingen, maar altijd gaat het om knapperige bloemknoppen met lange stelen en blaadjes die knisperend uit de oven komen. Veel meer dan een romige dip – zoals tarator – hebben ze niet nodig om te blinken als bijgerecht.


VOOR 4 TOT 6 PERSONEN


  50 ml olijfolie

  3 tenen knoflook, gepeld

  600 g broccolini

  1 el citroensap


Voor de tarator*

  1 sneetje oud brood, zonder korst, grof gebroken (25 g)

  50 g witte, hele amandelen, geroosterd

  2 el kersenazijn (of rodewijnazijn)

  ¾ tl witte miso

  1/8 tl zwarte peperbollen, gekneusd

  Zout en zwarte peper


BEREIDING

1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verhit de olijfolie met de teentjes look in een steelpan op een middelhoog vuur. Zorg dat de look goed onder de olie zit en laat 10 minuutjes sudderen tot hij zacht is. Zet opzij en laat een kwartiertje afkoelen.

2. Ga verder met de tarator. Doe hiervoor het brood in een kom en voeg 125 ml koud water toe om het te laten weken. Kieper dat na een tiental minuten in een keukenrobot of blender, voeg de teentjes look toe, samen met een eetlepel van de olie, de amandelen, azijn, miso, peperbollen en een snufje zout. Mix zo’n 10 minuten, of tot je een gladde looksaus krijgt. Giet in een kommetje en dek af.

3. Verdeel de broccolini over een groot bakblik en besprenkel met een eetlepel van de lookolie, een halve theelepel zout en een flinke draai van de pepermolen. Hussel goed door elkaar en laat zo’n 10 minuten in de oven roosteren, tot de blaadjes beginnen te verkolen en de stengels zacht zijn. Zet opzij om te laten afkoelen.

4. Maak ondertussen de karwij-olie. Verwarm de lookolie die overblijft op een middelhoog vuur en laat er de karwijzaadjes in aanstoven tot ze beginnen te geuren.

5. Druppel het citroensap over de broccolini en schik ze daarna op een bord. Om af te werken lepel je er de karwij-olie over en serveer met de tarator-dip apart.



* TARATOR

Tarator is traditionele oosterse saus, vaak op basis van tahin, look en citroen, klaar in een handomdraai. Verwar hem niet met de gelijknamige Bulgaarse komkommersoep of de gekende tartaarsaus, waarin augurken verwerkt zijn.



Recept

Krokant geroosterde aardappelen met rozemarijn en za’atar

Een handig bijgerecht voor op een paasdiner, maar het recept kun je makkelijk doortrekken naar het barbecueseizoen. De rijstbloem geeft deze aardappelen meteen een extra krokant resultaat, maar semolinabloem doet het even goed.


VOOR 6 TOT 8 PERSONEN

  2½ bloemige aardappelen, geschild

  3 takjes rozemarijn

  2 el keukenzout

  150 ml zonnebloemolie

  2 el rijstbloem

  1 tl zeezoutvlokken

  2 el za’atar


BEREIDING

1. Snijd de aardappelen grof in onregelmatige stukken, ter grootte van een halve limoen. Hoe meer kantjes, hoe krokanter het resultaat. Doe ze in een grote pot en vul die met koud water tot ze onder staan. Voeg het keukenzout toe en een takje rozemarijn. Breng aan de kook en laat ze dan nog 10 tot 15 minuten verder garen op een middelhoog vuur, tot je er makkelijk in kunt prikken. Giet het water af, verwijder de rozemarijn en laat de aardappelen een kwartiertje opdrogen.

2. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Doe de olie in een groot bakblik en laat dat alvast zo’n tien minuten opwarmen in de oven.

3. Doe de rijstbloem bij de aardappelen en schud ze op, tot de randjes bedekt zijn. Voeg ze daarna toe aan het bakblik met de olie, maar pas op voor hete spatten. Verdeel ze met een spatel zodat ze niet aan elkaar plakken. Laat 25 minuten roosteren. Draai ze dan om en laat de andere kant ook 25 minuten roosteren, tot alles een gouden gloed krijgt en er krokant uitziet.

4. Pluk ondertussen de blaadjes van de overige twee takjes rozemarijn en hak ze fijn. Strooi dit over de aardappelen wanneer ze uit de oven komen. Schud alles nog eens door elkaar en zet nog een paar minuten langer in de oven.

5. Strooi de zeezoutvlokken en de za’atar over de aardappelen in het bakblik en serveer.



Binnenland
  1. Vlaamse Canon wordt permanente Stichting
  2. Wie kent het geheim van een goed leven?
  3. Waarschuwingsfase hitteplan geactiveerd: zo houdt u uw huis koel (zónder airco)
  4. Dante Vanzeir krijgt rijverbod voor rijden onder invloed met telefoon in de hand
  5. Inflatie drijft studiekosten op: hoeveel kost een jaar studeren?
  6. Video Veel hinder op E19: ongeval met tankwagen en ongeval in staart file
  7. Man valt kinderen met mes aan in Frankrijk en zus van beschuldigde getuigt op proces-Uyttersprot
  8. Dodelijk drama in Charleroi: baby overlijdt in auto op parking ziekenhuis
  9. Video Beelden opgedoken van nasleep vechtpartij tussen kajakkende Brusselse agenten en scholieren
  10. Nederlandse jongeren opgepakt voor voorbereiden aanslag in België
  11. Personeel gevangenis Haren legt werk neer
  12. Personeel dat te dicht bij UZ Gent woont, mag parking niet meer gebruiken
  13. Gent ziet ‘selfietoeristen’ liever niet komen, Antwerpen zegt: welkom
  14. Vergeet het aantal stappen, tel het aantal zituren
  15. Amerikaanse man veroordeeld voor kinderporno na tip Vlaamse vrouw
  16. Yogales in de turnzaal, een lezing in de refter: scholen moeten lokalen straks openstellen voor verenigingen
  17. Ook onderzoek door Hoge Raad voor de Justitie zal discussie in zaak-Sanda Dia niet beslechten
  18. Vanaf donderdag code oranje voor brandgevaar in Antwerpse en Limburgse natuurgebieden
Buitenland
  1. Video Frankrijk reageert geschokt na ‘absoluut laffe aanval’ op kinderen
  2. Video De gondelier van Cherson redt mensen én dieren: ‘Mensen wachten op daken en het boeit de Russen niets’
  3. Video Nederlandse reformistische partij voor het eerst te zien in tv-spot, maar niet op zondag
  4. Video Russische propaganda blundert met ‘uitgeschakelde tanks’ die eigenlijk pikdorsers zijn
  5. Moet ik dan geen tol betalen? Jawel, de péage gaat elektronisch
  6. Video Vier kinderen gewond na mesaanval in Frankrijk: ‘Natie is in shock’
  7. Video Live | Oekraïne: ‘Rusland blijft ons verhinderen mensenlevens te redden’
  8. Spaans Hooggerechtshof beslist dat zedendelinquenten strafvermindering krijgen
  9. Video New York, gesmoorde stad
  10. Nederlandse jongeren opgepakt voor voorbereiden aanslag in België
  11. Nachttrein strandt door brand in tunnel in Tirol, 33 gewonden
  12. Video Tactiek van de verschroeide aarde kent geen grenzen voor Moskou
  13. Spreidingsplan asielzoekers bevat ‘afkoopsom’ van 20.000 euro per persoon
  14. Achter de antihomowetten in Afrika zitten fundamentalistische christenen uit de VS en Europa
  15. Amerikaanse media: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek
  16. Operatie van paus goed verlopen: ‘Hij maakte zelfs al grapjes’
  17. Prins Harry tijdens hacking-rechtszaak: ‘Hoop dat haat tegen mij en mijn vrouw stopt’
  18. Video ‘Niets aan de hand’, zegt de gouverneur, en op de achtergrond staat het plein blank

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen