Ralph Hamers moet vertrekken als topman Zwitserse grootbank UBS
Ralph Hamers. Foto: REUTERS

De Nederlander Ralph Hamers is topman af bij de Zwitserse grootbank UBS. Zijn vertrek komt amper twee weken na de noodovername van Credit Suisse door UBS.

Waarom Hamers de baan moet ruimen bij UBS, is niet helemaal duidelijk. In het persbericht meldt de Nederlandse bankier zelf dat hij een stap opzij zet ‘in het belang van het nieuwe gecombineerde bedrijf en alle belanghebbenden, inclusief Zwitserland en haar financiële sector’.

UBS zelf meldt dat het vertrek gezien moet worden ‘in het licht van de nieuwe prioriteiten van UBS als gevolg van de geplande overname van Credit Suisse’. Die dreigde goed twee weken geleden om te vallen toen beleggers en klanten het vertrouwen verloren in de op een na grootste bank van Zwitserland.

Ralph Hamers heeft het niet lang volgehouden aan de top van de Zwitserse bankwereld. Hij verkaste in 2020 van Nederland naar het Alpenland. Bij onze noorderburen stond hij voordien zeven jaar lang aan de leiding van ING.

De nieuwe ceo van UBS is iemand die eerder al op die stoel heeft gezeten. Het gaat om Sergio Ermotti, die er tussen 2011 en 2020 aan het hoofd stond. Ermotti werd daarna aangeduid als bestuursvoorzitter van UBS. Het ziet ernaar uit dat Zwitserland de voorkeur geeft aan iemand die zeer vertrouwd is met het reilen en zeilen van de bankwereld van het land om de halsoverkop-overname van Credit Suisse tot een goed einde te kunnen brengen.

De wissel aan de top gaat in vanaf 5 april. Ralph Hamers zou nadien nog even adviseur blijven.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in