NMBS wil stations met 50 reizigers per dag sluiten
Foto: wjn

De NMBS wil de ­komende jaren het treinaanbod uitbreiden en aantrekkelijker maken, zeker tussen de grote steden. Dat wil de NMBS onder meer doen door weinig gebruikte treinstations te schrappen. Dat blijkt uit het plan van de raad van bestuur.

In totaal gaat het om 22 stations, waarvan het merendeel in Wallonië ligt. Voor Vlaanderen is er sprake van een vijftal stations, waaronder Aalst-Kerrebroek. Volgens cijfers van de NMBS zouden tijdens de week daar maar 22 mensen opstappen. Ook enkele kleine stations in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere staan op de lijst. Burgemeester Tom Van Keymolen (CD&V) beklemtoont dat via deze stations heel wat scholieren naar Aalst gaan en terugkomen: ‘Ze afschaffen zou pure waanzin zijn.’­

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet (Ecolo) heeft aan de NMBS al laten weten dat ze deze denkpiste op een dood spoor mag parkeren. ‘Vooral omdat de beoogde winsten van het sluiten van deze stations in de praktijk bijzonder mager uitvallen’, beklemtoonde Gilkinet woensdag in De Kamer.

Keuzes

Zowel Vooruit als CD&V betreurt het felle ‘njet’ van Gilkinet, bleek in de Kamercommissie Mobiliteit. ‘Willen we stiptere en snellere treinen, dan moeten er nu eenmaal keuzes gemaakt worden’, aldus CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh. ‘Of wij al die kleine stations dicht willen? Neen. Maar we vinden wel dat er eens kritisch naar gekeken mag worden. Hoe cruciaal is de treinverbinding voor de omwonenden, is er een goede busverbinding aanwezig? Afhankelijk van zo’n allesomvattende evaluatie kan dan een sluiting worden overwogen. Bedoeling blijft altijd dat we gemeenschapsgeld – en een station openhouden kost veel geld – zo efficiënt mogelijk besteden.’

Ook N-VA betreurt dat Gilkinet het plan van de NMBS al afschiet nog voor het gepresenteerd is: ‘De NMBS is enorm verlieslatend. Als er niks gebeurt, zullen er straks door puur geldgebrek geen 20 maar tientallen station moeten sluiten’, zegt Tomas Roggeman. Er zijn immers nog eens een vijftigtal treinstations, waaronder zeven in Vlaanderen, waar tijdens de week gemiddeld maar tussen de 50 en de 100 reizigers opstappen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in