Actrice en wellnessgoeroe Gwyneth Paltrow staat in de Amerikaanse staat Utah terecht omdat ze tijdens het skiën tegen een gepensioneerde arts zou zijn gebotst. Maar het proces gaat vooral over alle belangrijke onbelangrijke zaken waarmee rijke mensen bezig zijn.

Minder bitsig dan de smaadzaak van ex-geliefden Amber Heard en Johnny Depp, maar bijna even wereldvreemd en ongemakkelijk: het internet smult al dagen van wat Dan Amira, schrijver voor The Daily Show, op Twitter ‘officieel het witste proces ooit’ noemde.

Terry Sanderson, een 76-jarige oogarts-op-rust, eist 300.000 dollar van Paltrow omdat ze in 2016 tegen hem zou zijn gebotst in Deer Valley Resort in Utah, een van de duurste skioorden van de VS. Sanderson beweert dat hij lichamelijke en mentale schade heeft opgelopen door het ongeluk. Paltrow, die al jaren bezig is met haar wellnessimperium Goop, claimt dat hij tegen haar is geskied en eist op haar beurt een symbolische dollar van de gepensioneerde dokter.

De uitkomst lijkt bijna bijzaak. Want hierover ging het de voorbije dagen vooral.

1. Het blauwe notitieboekje van Paltrow

Paltrow die bij het buitengaan van de rechtszaal met een blauw notitieboekje haar gezicht probeert af te schermen van de camera’s: de beelden gingen meteen viraal. Beetje onnozel om je plots te verstoppen weliswaar, want het hele proces wordt sowieso gestreamd, wat ook de vele internetmemes en commentaar op sociale media verklaart.

Volgens kenners van blauwe notitieboekjes droeg Paltrow een Soho-model van Smythson bij zich, ter waarde van 250 dollar. Paltrow koos voor een gepersonaliseerde versie met haar initialen op – je bent Paltrow of je bent het niet.

Gwyneth Paltrows skiproces zet wit en geprivilegieerd Amerika te kijk
Beetje onnozel: je verstoppen achter een schrift, terwijl het hele proces gestreamd wordt. Foto: reuters

2. De ‘Ik ben beroemd’-mail van Sanderson

Na het ongeluk stuurde Sanderson een e-mail naar zijn dochter Polly waarin hij opschepte dat hij beroemd was. Volgens zijn dochter was het maar een grapje, volgens de advocaten van Paltrow het bewijs dat hij uit is op roem en geld.

Sanderson mag dan beroemd zijn door het ski-ongeluk, zijn persoonlijkheid is er niet op vooruitgegaan. Dat zeggen wij niet, maar zijn eigen advocaat, Lawrence D. Buhler. ‘Voor de crash was Terry een charmante man’, zei Buhler dinsdag. ‘Sinds de crash is hij niet langer charmant.’

3. Het belang van wijnproeverijen en privéskilessen

Niet langer charmant zijn, is één reden voor een geprivilegieerde witte heteroman om naar de rechtbank te trekken. Niet langer wijn kunnen proeven, is een andere. ‘Terry was een actieve mens die op hoog niveau presteerde’, zei neuroradioloog Wendell Gibby woensdag, die stelde dat Sanderson alle kenmerken vertoont van een hersenletsel. ‘Elke dag was hij druk bezig: met mensen ontmoeten, wijnproeven, skiën en vrijwilligerswerk. Na het ongeluk ging hij achteruit en moest hij met veel van zijn favoriete activiteiten stoppen.’

Ook Paltrow klonk heel hard als de verwende miljonair Tanya McQuoid uit The white lotus toen zij het had over de schade die ze door de crash had geleden: ‘Ik ben een halve dag niet kunnen gaan skiën’, zei de actrice, die ook toegaf dat ze zo’n 9.000 dollar had uitgegeven aan privéskilessen tijdens de trip.

Geen wijnproeverijen, halve of hele skitripjes voor de hardwerkende securitymensen in de rechtszaal weliswaar. En dus bood Paltrows advocaat Steve Owens aan om ‘snoep mee te brengen om hen te bedanken omdat ze zo hulpvaardig waren’. ‘Nee dank u’ was het droge antwoord van rechter Ken Holmberg. Het leverde alweer een ongemakkelijk momentje met White Lotus-vibes op.

4. De starstruck advocate van Sanderson

Ronduit gênant waren de tussenkomsten van Sandersons advocate Kristin Vanorman, die overduidelijk compleet starstruck was door Paltrow. Vanorman complimenteerde haar met haar skioutfit en polste naar haar lengte (net geen 1 meter 77). ‘Ik ben zo jaloers’, kirde Vanorman. Of ze ook flinke fooien geeft, wou ze nog weten. Paltrow bevestigde aarzelend. ‘Fantastisch,’ zei Vanorman, ‘ik had niets anders verwacht.’ De advocate vroeg net niet om een selfie.

5. De chiquemoederlooks van Paltrow

Modewebsites zoals Vogue en Fashionista houden van bij het begin nauwgezet alle rechtbankoutfits van Paltrow bij, die allemaal in het plaatje van quiet luxury passen.

De actrice droeg in de rechtbank onder meer laarzen van Céline van 1.200 dollar, maar veel kleren waren van haar eigen merk Goop – kwestie van de verkoop wat aan te zwengelen om zich dure skireisjes te kunnen veroorloven.

Volgens The Washington Post dragen haar designeroutfits in neutrale kleuren, zorgvuldig gepimpt met gouden juwelen, twee boodschappen uit: ‘Eén: ze is gewoon een moeder op skivakantie en, twee: ze is te beroemd om haar tijd te verdoen met dit gedoe.’ En de gouden bril die ze op de eerste procesdag droeg en die op die van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer leek? Niet bepaald een zuivere chiquemoederlook, wel een vette knipoog naar de oogarts die haar aanklaagt.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in