Tweehonderd actievoerders protesteren tegen besparingen aan UGent
Actievoerders protesteren in de UFO van de UGent tegen mogelijke besparingen. Foto: belga

Een 200-tal actievoerders is dinsdag in het UFO-gebouw van de UGent samengekomen. De raad van bestuur buigt zich daar over een besparingsplan. Een coalitie van vakbonden en studenten verzet zich tegen de plannen om het personeelsbestand en bepaalde diensten terug te schroeven.

Indien de kerntakennota wordt goedgekeurd zal de universiteit tegen de zomer een plan uittekenen om vanaf 2027 jaarlijks 30 miljoen euro te overbruggen. Ruim 20 miljoen zou van besparingen komen. Daarbij zouden mogelijk jobs en enkele diensten verdwijnen. ‘De besparingen die moeten gebeuren, kunnen ook op een sociaal veel correctere manier gebeuren dan de besparingen op arbeidsplaatsen die nu voorliggen’, zegt Lorenzo Eecloo van Acod.

37 stemgerechtigde leden kunnen zich over de tekst uitspreken. Die staat geagendeerd als een punt waarover gestemd kan worden. Al betekent dat niet dat het besparingsplan vandaag definitief groen licht krijgt. Tijdens de vergadering kan de beslissing bediscussieerd worden door de leden van de raad van bestuur. Daarin zijn bijvoorbeeld ook de bonden vertegenwoordigd.

‘Het zou heel goed kunnen dat de rector er dit met een kleine meerderheid wil doorduwen’, zegt Stefanie Vermeire van ACV. ‘Als dat zo is dan gaan wij acties voorzien.’ De bonden zullen dan na de paasvakantie een personeelsvergadering beleggen. De vakbondsvrouw wil benadrukken dat de mobilisatie voornamelijk tot doel heeft om erkenning te vragen voor het werk van de atp’s.

‘Iedereen moet goed beseffen wat het atp aan onze instelling doet en hoe belangrijk het is’, klinkt het. ‘Zomaar snoeien links en rechts? Daar zal iedereen de gevolgen van voelen.’

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in