Witte rook over basis-minimumdoelen in tweede en derde graad: dit is het nieuws van de dag
Foto: ID/ Lieven Van Assche

Met dit overzicht bent u als lezer snel mee met het belangrijkste nieuws van de dag.

1Witte rook over basis-minimumdoelen in tweede en derde graad secundair onderwijs

Na een hobbelig parcours van zo’n vijf jaar is er een akkoord over de nieuwe eindtermen of minimumdoelen ‘basisvorming’ in de tweede en derde graad secundair onderwijs. Dat kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) samen met de onderwijsverstrekkers aan op een pers­conferentie. Die minimum­doelen bepalen wat leerlingen minimaal moeten kennen in een bepaalde graad in een bepaalde richting.

2 In 2025 krijgen Europese snelwegen om de 60 km een snelle laadpaal

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het eens over de bouw van infrastructuur voor klimaatvriendelijke, niet-fossiele transportmiddelen. Het pakket past in Fit for 55, het plan om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 te verminderen met 55 procent, en zal vooral het leven van bezitters van elektrische auto’s gemakkelijker maken. Vanaf 2025 moeten op de Europese autosnelwegen om de 60 kilometer snelladers van minstens 150 kW staan.

3 Kind in kritieke toestand naar ziekenhuis na omgevallen schoolmuur

In de Sint-Vincentschool, een lagere school aan de Leugenberg in Ekeren, is dinsdagnamiddag een kind zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht nadat er een muur was omgevallen. Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Veel kinderen zagen het ongeval gebeuren en waren volgens de politie erg onder de indruk. De school was bezig met de aanleg van een nieuwe speelplaats.

4 Syriër die in ons land asiel kreeg, blijkt oorlogsmisdadiger

Een 38-jarige Syriër, die in 2015 samen met honderdduizenden landgenoten zijn thuisland ontvluchtte en in België politiek asiel aanvroeg, zit sinds vorige week in de cel. Dat meldt VTM Nieuws en bevestigt het federaal parket. De man wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden die hij in Syrië zou hebben gepleegd.

5 Vijfde minder reizigers in drukste stations van het land op weekdagen

Ook na de coronacrisis zijn de drie belangrijkste stations in Brussel de drukste stations van het land. Maar de opmars van het telewerk laat zich duidelijk voelen: bij de nieuwste reizigerstellingen werden in de drie stations samen een vijfde minder reizigers geteld dan in 2019, blijkt uit cijfers die spoorwegmaatschappij publiceerde.

6 Acht personen opgepakt in twee terreuronderzoeken van federaal parket

In twee terrorismeonderzoeken van het federaal parket zijn maandagavond in totaal acht personen opgepakt. Vijf van hen zouden plannen gesmeed hebben om een terreuraanslag te plegen in België.

In een onderzoek van een Antwerpse onderzoeksrechter voerde de federale gerechtelijke politie van Antwerpen maandagavond huiszoekingen uit in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen, meldt het federaal parket. Over de resultaten van deze huiszoekingen wordt niet gecommuniceerd, maar volgens het federaal parket werden wel vijf personen van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor.

In een ander dossier van het federaal parket heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel, op vraag van een onderzoeksrechter van Brussel, drie huiszoekingen uitgevoerd in Zaventem, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek, meldt het federaal parket.

7 Eerste Britse Challenger-tanks aangekomen in Oekraïne

De veertien Britse Challenger 2-tanks die het Verenigd Koninkrijk in januari beloofde te leveren, zijn aangekomen in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie, Oleksi Reznikov, bekendgemaakt. De tanks worden naar verwachting al in de lente ingezet.

Witte rook over basis-minimumdoelen in tweede en derde graad: dit is het nieuws van de dag
Foto: epa-efe

8 Rechter verbiedt Stad Gent om circulatieplan rond drukke brug in te voeren

De rechtbank legt de Stad Gent een voorlopig verbod op om het veelbesproken wijkmobiliteitsplan rond de Gentbruggebrug in te voeren. Als dat toch gebeurt, moet Gent een dwangsom van 25.000 euro per dag betalen. Er is te veel geïmproviseerd met de inspraakrondes voor het plan, waardoor het volgens de rechter niet wettig is.

9 Tweehonderd actievoerders protesteren tegen besparingen aan UGent

Een 200-tal actievoerders is dinsdag in het UFO-gebouw van de UGent samengekomen. De raad van bestuur buigt zich daar over een besparingsplan. Een coalitie van vakbonden en studenten verzet zich tegen de plannen om het personeelsbestand en bepaalde diensten terug te schroeven.

10 Minister Dermagne stuurt sociaal bemiddelaar voor Delhaize het veld in

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft een sociaal bemiddelaar gevraagd het dossier bij Delhaize in handen te nemen en vakbonden en directie bijeen te brengen voor overleg. Dat werd vernomen op zijn kabinet, nadat de warenhuisketen daarom had gevraagd.

Delhaize kondigde enkele weken geleden aan dat het de 128 winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen. Dinsdag vond een derde overlegvergadering plaats tussen directie en vakbonden, maar die liep opnieuw op een mislukking uit.

Witte rook over basis-minimumdoelen in tweede en derde graad: dit is het nieuws van de dag
Foto: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in