Een schutter heeft in een basisschool in het Amerikaanse Nashville drie kinderen en drie personeelsleden doodgeschoten. Het gaat om een 28-jarige voormalige ex-leerling die mogelijk wrok koesterde tegen de christelijke school.

Om 10.13 uur maandagochtend lokale tijd kwamen bij de noodcentrale verschillende telefoontjes binnen dat er een schutter gesignaleerd was in een christelijke privéschool in Nashville, Tennessee. De politie rukte massaal uit. Minstens drie jonge kinderen zijn gedood en er stierven ook drie personeelsleden van de school, inclusief de schooldirectrice. Een agent zou in het hoofd zijn geraakt en verkeert in levensgevaar.

‘Drie kinderen werden naar het Monroe Carell Jr. kinderziekenhuis gebracht met schotwonden. Ze hebben het helaas niet gehaald’, zegt John Howser, woordvoerder van het Vanderbilt University Medical Center.

Het Metropolitan Nashville Police Department bevestigt dat de 28-jarige schutter, Audrey Hale, werd doodgeschoten. De politie gaf in de uren na de feiten tegenstrijdige informatie over het gender van de dader. Aanvankelijk stelde ze dat Hale vrouwelijk was, maar dat stelde de politie later bij naar transgender. Een woordvoerder stelde later aan CNN dat Halle ‘mannelijke voornaamwoorden’ gebruikte op een sociale media-profiel. ‘We bevinden ons nog steeds in de beginfase van het onderzoek naar dat alles en naar de vraag of dat een rol speelde in dit incident’, zei politiecommissaris John Drake aan NBC News.

Wel wist de politie dat Hale een oud-leerling zou zijn van de Covenant School in Nashville, en geloven speurders volgens Drake dat ‘Hale enige wrok koesterde door naar die school te moeten gaan’.

De politiediensten voerden een huiszoeking uit in de woning van de dader en vonden een gedetailleerd plan van de school met ‘de toegangen’ en een ‘manifest met enkele geschriften’. Die geven volgens de politie aan dat de aanval ‘berekend en gepland’ was en dat Hale meerdere plekken op het oog had als doelwit. Het document ‘toont aan dat er een massale schietpartij zou plaatsvinden op verschillende locaties, en de school was er één van’, vertelde John Drake, hoofd van de politie van Nashville.

Politiewoordvoerder Don Aaron zei op een persconferentie dat de schutter twee aanvalswapens en een handvuurwapen bij had. Hale raakte de school binnen door in te schieten op een glazen zijdeur. De politie gaf inmiddels ook videobeelden vrij die tonen hoe de schutter aankwam bij de school in een auto.

Al 128 massale schietpartijen

De schietpartij in Nashville is de 128ste massale schietpartij in de VS tot nu toe in 2023, volgens gegevens van het Gun Violence Archive. Dat definieert, net als CNN, een massale schietpartij als een schietpartij waarbij ten minste vier mensen worden neergeschoten, de schutter niet meegerekend.

Het Witte Huis vraagt opnieuw dringend een verstrenging van de wapenwetgeving. ‘Hoeveel kinderen moeten nog vermoord worden, voor de Republikeinen in het Congres opstaan en actie ondernemen’, aldus de woordvoerster van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre.

‘Genoeg is genoeg’, zei de woordvoerster. ‘We moeten meer doen.’ Volgens haar heeft Joe Biden meer dan eender welke president gedaan om wapengeweld in het land tegen te gaan. Nu moet het Congres in actie schieten, aldus de woordvoerster. ‘Onze kinderen moeten zich op school veilig en beschermd kunnen voelen.’ Schietpartijen zoals die in Nashville zijn ‘verwoestend’ en ‘hartverscheurend’.

President Joe Biden heeft maandag zijn pleidooi voor een federaal verbod op aanvalswapens hernieuwd. ‘Ik roep het Congres opnieuw op om mijn verbod op aanvalswapens goed te keuren’, zei Biden. ‘Het wordt tijd dat we enige vooruitgang beginnen te boeken, maar er is nog veel te leren.’

Explainer | Waarom het zo moeilijk is om Amerikanen te ontwapenen

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in