Heeft Koeman nu al een doelpuntenfestijn en Bart Verbruggen nodig?
Ronald Koeman. Foto: epa-efe

Een valse start voor Ronald Koeman. De nieuwe Nederlandse bondscoach lag na de 4–0-pandoering tegen Frankrijk meteen onder vuur. Hoe kan hij zich tegen Gibraltar weer in de gratie van de natie spelen?

‘Van minuut 1 tot minuut 97 zullen we alles moeten doen om zo veel mogelijk doelpunten te maken.’ Dat zei Koeman gistermiddag voor de EK-kwalificatiematch tegen ­Gibraltar. Het moge duidelijk zijn: na de 4–0-nederlaag in Frankrijk van vrijdag moet de nummer 200 van de Fifa-wereldranking vanavond het kind van de rekening worden.

Na de afgang in Parijs kunnen de Nederlanders wel wat vertrouwen gebruiken. ‘Het is er stevig aan toegegaan. Direct na de wedstrijd, maar ook bij het reflecteren de dag erna’, vertelde verdediger Nathan Aké. Koeman noemde het ‘absurd hoe de eerste en de derde goal vielen. Het was een zeer zwakke teamprestatie en daar voel ik me ook verantwoordelijk voor.’

Verbruggen in de basis?

Koeman, die wel flink wat spelers zag uitvallen door blessure of ziekte, werd in de Nederlandse pers al meteen onder vuur genomen voor de valse start van de EK-kwalificatiecampagne. Enkele spelers­keuzes, zoals het verkiezen van ­Ajacied Kenneth Taylor boven Feyenoorder Mats Wieffer, maar ook de terugkeer naar de typische ­Nederlandse viermansverdediging worden hem aangewreven. Bij onze noorderburen klinkt het al dat ‘Frankrijk aantoonde waarom Louis van Gaal op het WK met een vijfmansverdediging speelde’.

Voor de match tegen Gibraltar kan Koeman wel weer beroep doen op de tegen Frankrijk geschorste Denzel Dumfries (Inter). Cody Gakpo (Liverpool), Matthijs de Ligt (Bayern München) en Anderlecht-doelman Bart Verbruggen zijn er ook weer bij nadat ze de selectie donderdag hebben moeten verlaten met buikgriep. Het is vooral uitkijken of Koeman de 20-jarige Verbruggen durft te laten debuteren bij Oranje. Tegen Frankrijk zag ­Jasper Cillessen er niet te best uit in het Nederlandse doel: hij ging ­stevig in de fout bij het tweede Franse doelpunt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in