Magnette krijgt zijn zin: dan toch masteropleiding geneeskunde in Bergen
Foto: BART DEWAELE

Na een stevige potje politiek armworstelen en zelfs dreigen met een wisselmeerderheid kreeg de PS-voorzitter dit weekend dan toch zijn zin. Er komt een masteropleiding geneeskunde in Bergen.

PS-voorzitter Paul Magnette: 1. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: 0. De Franse Gemeenschapsregering zette zaterdagavond dan toch het licht op groen voor een masteropleiding geneeskunde in Bergen. ‘Een belangrijke beslissing voor de ontwikkeling van het zorgaanbod in onze regio. Een essentiële kwestie voor de PS’, benadrukte Magnette meteen op Twitter.

De Franstalige socialisten speelden dan ook hoog spel om dat punt binnen te halen. Magnette dreigde zelfs openlijk met een wisselmeerderheid om MR daarvoor buitenspel te zetten. Veel straffer worden politieke dreigementen niet en het zette de Franse Gemeenschapsregering op losse schroeven.

   • Magnette dreigt Franse Gemeenschapsregering op te offeren voor artsenopleiding

MR-minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny weigerde aanvankelijk in te stemmen met die extra master omwille van budgettaire redenen. De Franse Gemeenschapsregering zit nu al heel krap bij kas. Ze vreesde ook dat de universiteiten zich niet meer aan de artsenquota zouden kunnen houden, zoals die onlangs nog afgesproken zijn met de federale regering.

‘Geen overfinanciering’

Maar kijk, MR plooide uiteindelijk toch. Glatigny verdedigde dit weekend het akkoord door te benadrukken dat er geen speciale ‘overfinanciering’ komt voor de studenten uit Bergen. ‘We hebben 450.000 euro bespaard door de overfinanciering tegen te houden’, benadrukte Bouchez van zijn kant. De Franse Gemeenschapsregering zou zich ook blijven houden aan de artsenquota.

De Bergense universiteit is dan weer blij dat ‘de wijsheid heeft gezegevierd’. Volgens de rector is de master belangrijk voor Henegouwen, de jeugd en de volledige bevolking.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in