Roglic gunt Evenepoel laatste rit Ronde van Catalonië, maar geeft eindzege niet meer uit handen
Roglic drong niet meer aan in de sprint om de zege en liet de overwinning aan Evenepoel. Foto: afp

Remco Evenepoel heeft de slotrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De wereldkampioen probeerde Primoz Roglic nog aan het wankelen te brengen voor de eindwinst, maar de Sloveen hield stand en is de eindwinnaar.

Remco Evenepoel kreeg in de slotrit van 135 kilometer in en rond Barcelona nog een laatste kans om de leiderstrui van Primoz Roglic af te snoepen. De 23-jarige Schepdalenaar startte met veel enthousiasme aan die missie: ‘De goesting is enorm groot om vandaag nog eens in de aanval te trekken. We gaan gewoon nog eens proberen, maar het zal heel moeilijk worden om hem (Roglic, red.) van het wiel weg te krijgen.’

Om daarin te slagen, moest Evenepoel vermoedelijk wachten tot de lokale rondes in Barcelona zelf. Daar werd naar goede traditie de Montjuïc maar liefst zes keer aangedaan. Een beklimming van telkens bijna drie kilometer aan zo’n 5 procent. Maar tot het zover was, lag er eerst nog een andere beklimming op het pad: de Alto de Begues. Daar kwam een vlucht van negen renners tot stand. Onder meer olympisch kampioen Richard Carapaz en Guillaume Martin, die nog hoopte op de bergtrui, waren mee.

Déjà vu

Hun voorsprong klom richting de Montjuïc tot boven de minuut, maar daar kwam snel weer verandering in toen de lokale rondes werden aangevat. Evenepoel werd uitstekend bijgestaan door zijn ploegmaats en zag bij de derde bergpassage zijn kans. Net zoals in de rit van zaterdag nam Roglic het achterwiel van onze landgenoot als aanknopingspunt. Even later kwam Marc Soler het duo vergezellen.

Het trio werkte goed samen en nam meer en meer afstand van de rest. Ook Roglic deed zijn duit in het zakje en reed zo nu en dan op kop. Maar het echte initiatief lag logischerwijze bij Evenepoel, die op 13 kilometer van de streep een nieuwe aanval ondernam. Roglic gaf echter geen krimp. Voor Soler was het wel einde verhaal.

Voor Evenepoel moest het dan maar gebeuren op de laatste passage op de Montjuïc, maar ook daar kreeg hij Roglic er niet af. Beide kemphanen gingen zo met een stevige voorsprong naar de finish om voor de dagwinst te strijden. Al was het vooral Roglic die Evenepoel de dagzege gunde en de sprint niet aanging. De Sloveen wordt eindwinnaar in Catalonië met zes seconden voorsprong op onze landgenoot, die door zijn eerste plek nog vier bonificatieseconden mee graaide. Marc Soler vervolledigt het podium.

Roglic neemt naast de eindzege ook het puntenklassement mee naar huis. Evenepoel heeft dan weer het berg- en jongerenklassement te pakken.

Lees ook