Raoul d’Udekem d’Acoz, oom van koningin Mathilde, overleden
De koningin is momenteel op staatsbezoek in Zuid-Afrika, samen met de koning. Foto: Belga

Raoul d’Udekem d’Acoz, de oom en peter van koningin Mathilde, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft burgemeester Kris Poelaert van Herne, de gemeente waar hij woonde, zaterdag bevestigd.

Raoul D’Udekem d’Acoz werd geboren op 21 april 1935 in Ukkel. Sinds eind de jaren ‘90 woonde hij in de gemeente Herne in Vlaams-Brabant. Hij was schepen voor CD&V in Herne van 2001 tot 2007. In 2014 werd kreeg hij de titel ereschepen in de gemeente. In 2014 was hij in Vlaams-Brabant lijsttrekker van de Vlaamse Christen Partij voor de Vlaamse verkiezingen.

‘Raoul d’Udekem d’Acoz heeft zich altijd erg ingezet voor de gemeente’, zegt burgemeester Kris Poelaert. ‘Dat waardeerden we sterk. De eretitel was een blijk van dankbaarheid voor zijn bijdrage aan het positieve beeld van Herne.’

De oom van de koningin woonde voordien jarenlang in Ieper. Ook daar zette hij zich in voor de lokale politiek: hij was er 24 jaar gemeenteraadslid voor de CVP.

Doordat Mathilde met de toen nog prins Filip trouwde, kregen Raoul en zijn kinderen de titel van graaf. D’Udekem d’Acoz is ook de peter van onze koningin.

Over de uitvaartplechtigheid is nog niets bekend. Het is nog niet duidelijk of de gemeente Herne een rouwregister opent. Maandag op het schepencollege wordt dat besproken.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in