Bijna miljoen euro boete voor voormalige formule 1-kampioen Nelson Piquet na racistische opmerking
Foto: AP

Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen in Formule 1, moet 900.000 euro betalen vanwege racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton. Dat heeft een Braziliaanse rechtbank beslist. Dat geld gaat naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit.

Piquet, de schoonvader van Max Verstappen, zou beledigende opmerkingen over Hamilton gemaakt hebben in een podcast die in november 2021 werd opgenomen, maar pas vorig jaar naar buiten kwam. Piquet gaf daarin zijn mening over de botsing tussen Hamilton en Verstappen in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Verstappen, die een relatie heeft met Piquets dochter Kelly, crashte hard en moest zelfs voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Piquet omschreef Hamilton in de podcast met een Braziliaans woord om zwarten op racistische wijze te bejegenen. Hij ontkende zelf wel dat het zo bedoeld was. In een fragment dat later opdook, maakte Piquet ook homofobe opmerkingen over de Britse coureur die zeven wereldtitels veroverde. Vier mensenrechtenorganisaties sleepten hem voor de rechter.

Hamilton noemde zijn uitlatingen ‘een ouderwetse manier van denken die geen plaats verdient in onze sport’. Ook de organisatie van Formule 1 en de internationale autosportfederatie FIA veroordeelden de uitspraken. Piquet bood zelf al excuses aan voor zijn ‘ondoordachte’ opmerkingen.

Verstappen nam het op voor zijn schoonvader. ‘Ik ken Nelson goed en heb al heel wat tijd met hem doorgebracht en hij is absoluut geen racist’, zei de Nederlander toen de zaak afgelopen zomer naar buiten kwam. ‘Hij is een aardige en relaxte kerel, maar hij had dat woord niet moeten gebruiken. Het is beledigend en zeker in de huidige tijd kan dat echt niet meer.’

Piquet liet zich tijdens de verkiezingscampagne van Bolsonaro ook opmerken met zijn Rolls Royce, waarin hij de voormalige president van Brazilië rondreed.

Lees ook