Leerkracht mag insulinespuit zetten, verzorgende nog niet
Foto: belga

Dankzij de regeling ‘bekwame helper’ kunnen meer mensen kleine verpleegkundige taken uitvoeren.

Leerkrachten en jeugdbegeleiders mogen voortaan een ­insulinespuit zetten bij kinderen met diabetes. Federaal ­minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkte daartoe een regeling uit. Tot nu tot konden, ­behalve ­verpleegkundigen, ­alleen ­ouders dat doen. Daardoor moest die laatsten vaak vrij ­nemen of minder gaan werken, om bij hun kind op school of op vakantie die ­handeling uit te voeren.

Dankzij de regeling ­‘bekwame helper’, goedgekeurd door de federale regering, mogen ook andere mensen zonder medische opleiding kleine verpleegkundige taken uitvoeren. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden: een arts of verpleegkundige moet eerst toestemming ­geven en de taak precies omschrijven. ­Afhankelijk van de opdracht moet de ‘helper’ nog een opleiding volgen. Voor ­basishandelingen, zoals het toedienen van een rilatinepil, is dat niet ­nodig. Het statuut biedt juridische bescherming aan de helpers, en garandeert kwaliteit van zorg. De Diabetes Liga ­reageert positief.

Organisaties voor gezinszorg reageren terughoudender. ‘Het is zeker een stap in de goede richting’, zegt Christine Audoor van Ferm. ‘Maar waarom ook niet het takenpakket van verzorgenden aan huis uitbreiden? Wij zijn daar al lang vragende partij voor.’