Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
Planeet Frank Foto: VRT

Discarded brengt de strijd tegen een reusachtige plasticfabriek in Louisiana. Planeet Frank doet ons het gemis van Frank Deboosere vergeten. En in Gonzo hoor je de beste verhalen van journalisten.

Zin in een tripje? Niet naar pakweg Barcelona of Milaan, maar eentje zoals in de jaren zeventig. Wel, dan zijn Lise Bonduelle en Peter Vantyghem je ideale gidsen! Want ze nemen je in Radar mee naar The dark side of the moon. Voor die plaat van Pink Floyd lijkt de term ‘classic album’ uitgevonden, en ze wordt deze maand vijftig. Roger Waters en co dachten destijds niet dat de plaat een commercieel succes zou worden. But boy, they were wrong. Het verhaal van hét album van de seventies, nu in Radar.

Beluister Radar >

Het was deze week zeven jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door de aanslagen van Zaventem en Maalbeek. Mark Eeckhaut volgt het terreurproces dat nu aan de gang is. Deze maand staat in het teken van de slachtoffers, en hun verhalen blijven ook na al die tijd aan je ribben kleven.

Beluister DS Vandaag >



Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
Foto: Lemonada

1. De tocht naar Cancer Alley

In de Amerikaanse staat Louisiana is er een regio die de weinig benijdenswaardige bijnaam ‘Cancer Alley’ draagt. Er zijn in die streek zo veel petrochemische fabrieken dat inwoners er veel vaker dan in de rest van de VS kanker krijgen.

In St. James Parish, niet ver van New Orleans, staat een project op stapel dat de druk op de regio nog wat verhoogt. In Discarded krijg je de strijd te horen die Sharon Lavigne voert tegen de bouw van die fabriek van 10 miljard dollar. David tegen Goliath dus, laat dat duidelijk zijn.

Host Gloria Riviera heeft een palmares waar veel journalisten jaloers op zijn. Ze won zelfs een Emmy Award met haar werk rond 9/11. Maar de New Yorkse had naar eigen zeggen niets met het zuidelijke Louisiana. Ze was er zelfs nog nooit geweest, op een festivalbezoek na. Maar dan krijgt ze zelf kanker, en wordt haar band met ‘Cancer Alley’ wat groter. Riviera vertelt dat op zo’n manier dat je even met verstomming geslagen wordt. Ook de getuigenissen die ze opneemt, grijpen je naar de keel.

Nu goed, waarom zou je als Belg moeten luisteren naar zo’n lokaal verhaal? Omdat dit probleem overal zit. Overal ter wereld worden plasticfabrieken gebouwd die mogelijk kankerverwekkende stoffen uitstoten. Hoewel dit verhaal van een heel andere orde is, doet het denken aan de heisa rond 3M in Zwijndrecht, waar verhoogde PFAS-concentraties in de grond zitten. Gloria Riviera vertelt in vier afleveringen niet alleen het verhaal van Cancer Alley, maar ook dat van onze plasticverslaving waar we maar niet vanaf geraken.

Beluister Discarded >

Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
Foto: VRT

2. Heimwee naar Frank Deboosere

Vlaanderens favoriete weerman ging deze week met pensioen, dat zal je niet ontgaan zijn. Stilzitten zal de eeuwige positivo niet doen, want zijn dagelijkse weerbericht kan je blijven lezen op zijn sociale media. Maar waar kan je zijn fluwelen stem nog horen?

Je kan oude weerberichten gaan herbekijken of -beluisteren. Maar wat heb je daar aan? Het weer van vorige maand, vorig jaar of van dertig jaar geleden is vandaag niet echt relevant. De oplossing: Planeet Frank.

In die podcast van de VRT beantwoordt Deboosere antwoorden van luisteraars over het klimaat. Als je al heel veel informatie over de klimaatopwarming leest, dan gaat deze podcast misschien niet ver genoeg. Het is geen diepgaande studie over hoe we de opwarming binnen anderhalve graad houden of hoe we nu moeten kijken naar wat er op klimaatconferenties beslist wordt. Planeet Frank is wel een hapklare podcastreeks van 31 afleveringen met leuke antwoorden op frisse vragen als ‘waarom is de kern van de aarde nog niet afgekoeld?’ of ‘kunnen windturbines het weer veranderen?’

Deboosere ontpopt zich in deze podcast tot de perfecte meester Frank die jong en oud weet te boeien. Aan alle directeurs, schoolkoepels en ministers van Onderwijs: neem Planeet Frank op in de leerplannen, zodat de klimaatjongeren van morgen goed geïnformeerd blijven.

Beluister Planeet Frank >

Beluister Planeet Frank op VRT Max >

Podcasttips | Heimwee naar Frank Deboosere
Foto: rr

3. Journalistieke ontboezemingen

De insteek van Gonzo is dat journalisten vertellen over het verhaal dat ze hun hele carrière zullen blijven onthouden. En wie nodig je dan beter uit dan een misdaadjournalist? Die lijken een spannend en zelfs een gevaarlijk leven te hebben, zeker in Nederland. Denk maar aan Peter R. De Vries, die op klaarlichte dag werd doodgeschoten. Of John van den Heuvel, die al jarenlang politiebescherming krijgt omdat hij op de dodenlijst van de mocromaffia staat.

Ik heb een grote bewondering voor Jan Meeus, de misdaadverslaggever van de krant NRC, die ik ooit sprak in DS Vandaag toen de zaak rond drugscrimineel Ridouan Taghi van start ging. Hij maakte de bijzondere podcastreeks Cocaïnekoorts en kent de Nederlandse onderwereld erg goed. In Gonzo vertelt hij zijn eerste ervaringen als misdaadjournalist.

Dat verhaal is er niet naast, want het gaat over topcrimineel Willem Holleeder, de vermoorde vastgoedmakelaar Wim Endstra en kroongetuige Bram Zeegers. Die had heel wat info gegeven aan Jan Meeus voor het proces tegen Holleeder. Na dat kon hij proces een nieuwe identiteit krijgen, maar hij nam die toch niet aan. Een week later was hij dood. Meeus vertelt met zo’n nuchterheid over zijn band met Zeegers en de zaak-Holleeder dat je met open mond zit te luisteren. De montage is erg sober, maar met een goede verteller aan de microfoon, kan je alleen maar blijven luisteren.

Beluister Gonzo >

Heb je zelf een podcasttip? Laat het me weten op podcasttips@standaard.be.

Alle tips uit deze nieuwsbrief vind je in de podcastapp van De Standaard onder de knop ‘Ontdekken’. Heb je de app nog niet? Download hem hier.