In de Verenigde Staten is dinsdag de rechtszaak begonnen tegen Gwyneth Paltrow, voor een skiongeval dat de actrice veroorzaakt zou hebben in 2016 waarbij een man ernstig gewond raakte.

Gwyneth Paltrow (50) wordt voor de rechter gedaagd door Terry Sanderson (76). Die gepensioneerde optometrist zegt dat hij in 2016 door de ‘ongecontroleerde’ actrice omver werd geskied op een skipiste in de Amerikaanse staat Utah, waarna Paltrow zonder omkijken verder geskied zou zijn. ‘Ze stond recht, draaide zich om en skiede weg, terwijl Sanderson verbaasd en zwaargewond in de sneeuw lag’, aldus zijn advocaat. De man hield aan het ongeval ‘een hersenletsel, vier gebroken ribben en andere ernstige verwondingen’ over, aldus de aanklacht.

Ook de ski-instructeur van Paltrow wordt ervan beschuldigd Sanderson niet geholpen te hebben en later een valse aangifte te hebben gedaan om zijn cliënt te beschermen.

Sanderson eiste in eerste instantie 3,1 miljoen dollar (ongeveer 2,9 miljoen euro) schadevergoeding, maar die werd door een rechter al teruggebracht tot maximaal 300.000 dollar (ongeveer 279.000 euro).

Paltrow ontkent de beschuldigingen en beweert dat Sanderson haar vol raakte, bij een botsing waarbij hij in fout was. Ze beschuldigt de zeventiger er ook van zijn verwondingen te overdrijven en haar roem en rijkdom te willen uitbuiten. Zij eist 1 dollar schadevergoeding en de terugbetaling van haar advocatenkosten.

Gwyneth Paltrow voor rechter na skiongeval: ‘Ze skiede weg terwijl mijn cliënt ernstig gewond in de sneeuw lag’
Terry Sanderson. Foto: reuters

Paltrow kwam dinsdag met een bodyguard aan in de rechtbank en nam notities in een boekje met haar initialen erop. Een advocaat van Paltrow noemde de beschuldigingen van Sanderson in zijn openingspleidooi ‘volslagen onzin’.

Volgens de aanklacht van de actrice had haar groep de man gecontroleerd na de botsing, maar had Sanderson gezegd dat hij oké was. Paltrows advocaat merkte in de rechtszaal op dat Sanderson dat niet ontkent, maar beweert dat hij zich het niet kan herinneren. De man zou bovendien een ‘zeer gelukkige, lachende foto’ online gepost hebben van zichzelf terwijl hij na het ongeval op een slee van de helling werd getrokken.

Paltrows advocaat stelde de geloofwaardigheid van Sanderson in vraag en wees daarbij op zijn leeftijd en de vijftien gedocumenteerde medische aandoeningen, waaronder hersenletsels, die de man al voor de botsing had. De advocaat waarschuwde de juryleden om hun oordeel niet te laten beïnvloeden door hun medeleven voor Sandersons kwalen.

‘Zijn herinneringen aan de zaak worden met de jaren beter’, verklaarde de advocaat ook. ‘Zo werkt het geheugen niet.’

Het proces zou acht dagen duren, Paltrow zou ook zelf getuigen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in