Antwerpen
Iftar voor lgbti-moslims in Antwerpen afgelast na bedreigingen
‘Uit veiligheidsoverwegingen’ gaat een evenement voor moslims uit de lgbti-gemeenschap – dat op 31 maart zou plaatsvinden – niet door.
Patrick De Roo
De concertzaal De Roma in Antwerpen laat via sociale media weten dat de afgelasting er komt na bedreigingen. Bedoeling van het evenement was om moslims en moslima’s van andere geaardheid of seksuele oriëntatie een veilige ruimte te bieden om de iftar – de maaltijd die tijdens de ramadan genuttigd wordt na zonsondergang – te vieren.
De Roma en medeorganisator Merhaba kregen volgens hun verklaring onrustwekkende ‘signalen’ binnen, die hen deden beslissen om het evenement uit veiligheidsoverwegingen te cancelen. Vooral op sociale media werden onvriendelijke en soms zelfs bedreigende opmerkingen geuit over het evenement en tegenover de organisatie.
‘Uit tal van signalen leiden we af dat we de safer space niet kunnen garanderen. Ook al vinden we het thema en de behoeften van de deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair’, meldt de organisatie in een bericht op Facebook.
De Roma en Merhaba zeggen dat dit niet betekent dat de thematiek niet meer zal worden aangesneden. ‘Misschien op een andere manier, misschien op een ander moment.’
‘Tijd van vriendschap’
Achter de schermen wordt aan de organisatie getrokken om het evenement toch nog te laten plaatsvinden. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) laat dat alleszins uitschijnen op Twitter: ‘In Vlaanderen kan je zijn wie je bent. Bedreigingen van anderen om wie je bent, zullen we nooit aanvaarden. Ik sta in contact met de organisatie. We kijken wat we kunnen doen om de iftar te kunnen laten doorgaan.’
‘Het is teleurstellend dat een mooi en liefdevol event niet kan doorgaan als gevolg van bepaalde reacties uit verschillende hoeken’, zegt Hind Eljadid (28), een Antwerpse woordkunstenaar en schrijfster die goed bevriend is met mensen uit de organisatie en queer is. ‘Het maakt me eerlijk gezegd ook wat emotioneel.’
‘De ramadan en islam draaien net om liefde en acceptatie. De ramadan is de tijd van familie, vriendschap, samen lekker eten. Laten we deze tijd collectief beleven en vooral niemand uitsluiten voor iets dat in de ogen van sommigen afwijkt van de norm’, zegt Eljadid nog. (joro, svw)