Europese Commissie valt binnen bij Red Bull
Wijlen Dietrich Mateschitz, oprichter van Red Bull. Foto: imago/Ulmer

Medewerkers van de Europese Commissie hebben maandag huiszoekingen uitgevoerd in verschillende vestigingen van energiedrankfabrikant Red Bull. De Commissie, in haar rol van toezichthouder van de ­Europese concurrentieregels, vreest dat het bedrijf zich aan ‘kartel­vorming en andere illegale praktijken’ bezondigd heeft.

Dat er huiszoekingen zijn uitgevoerd in verschillende lidstaten werd dinsdagmiddag bekend­gemaakt. Het was Red Bull zelf dat bekendmaakte het geviseerde ­bedrijf te zijn. ‘Medewerkers van de Europese Commissie hebben onze terreinen betreden op maandag 20 maart. We zullen onze ­medewerking verlenen in alle ­zaken die hen kunnen aanbelangen’, verklaarde een woordvoerder.

De Commissie geeft geen ­details over de vermoede inbreuken, maar zegt dat een huiszoeking niet noodzakelijk betekent dat het bedrijf in kwestie schuldig is. Maar als er inbreuken vastgesteld en ­bewezen worden, kunnen die ­resulteren in een boete die oploopt tot 10 procent van de wereldwijde ­omzet. Zulke grote sancties worden echter zelden opgelegd.

Sinds het overlijden van de Oostenrijkse oprichter Dietrich Mateschitz in oktober wordt Red Bull ­geleid door een raad van drie ­bestuurders. Zijn zoon Mark Mateschitz bezit nu 49 procent van de aandelen, de Thaise familie ­Yoovidhya de rest.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in