Patiënt die door agent werd doodgeschoten in psychiatrisch ziekenhuis dreigde met nagelvijl
De neergeschoten man was patiënt in het psychiatrisch ziekenhuis Fond’Roy. Foto: Belga

In het psychiatrisch ziekenhuis in het Brusselse Ukkel heeft een politieagent een patiënt (49) neergeschoten. Volgens het parket zou de man de agent met een steekwapen bedreigd hebben. Onze redactie verneemt uit goede bron dat het om een nagelvijl zou gaan. Het slachtoffer werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

In het psychiatrisch ziekenhuis Fond’Roy in het Brusselse Ukkel ontstond dinsdagochtend tumult toen een van de patiënten zich erg weerspannig gedroeg. De kliniek vangt psychiatrische patiënten op die langere tijd nood hebben aan ondersteuning. Rond 10 uur verwittigde het ziekenhuis de politie, omdat ze de patiënt - een man van 49 - niet tot bedaren konden brengen. Een eerste patrouille van de lokale politie snelde ter plaatse en moest al snel een tweede ploeg collega’s optrommelen om versterking te bieden. Volgens onze informatie was de man compleet buiten zichzelf en schermde hij met een nagelvijl. Hij zou daarbij ook uitgehaald hebben in de richting van de halsstreek van de agenten. Op een bepaald moment zou hij ook een kogelwerend vest doorboord hebben. De agenten probeerden op de man in de praten, maar ondanks hun pogingen bleef hij dreigend uithalen. In een ultieme poging om hem te kalmeren lieten ze een hond los, maar ook dat haalde niets uit.

Steekwapen

De omstandigheden van het schietincident worden nog onderzocht, maar alles lijkt erop dat de politie zich op een bepaald moment dermate bedreigd voelde en hierdoor geen andere uitweg zag dan een wapen te trekken en te vuren. Volgens onze informatie werden er twee schoten gelost. De patiënt werd volgens het parket daarbij geraakt in de arm en vervolgens in de buikspier.

De patiënt raakte zwaargewond en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daar overleed hij anderhalf uur later aan zijn verwondingen. De politieagenten raakten niet gewond.

De familie werd inmiddels op de hoogte gebracht van het overlijden en wordt bijgestaan door de dienst slachtofferbejegening. De betrokken politieagenten waren allen in shock en kregen nadien psychologische bijstand.

Het parket van Brussel kwam samen met het labo, een ballistisch deskundige en het Comité P ter plaatse voor een onderzoek. Het Comité P is het extern controleorgaan op de politie en zal het schietincident onderzoeken. Er werd tevens een wetsdokter aangesteld.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in