Amazon zet in totaal 27.000 werknemers aan de deur
Foto: afp

De webwinkel Amazon.com zal 9.000 banen meer schrappen dan eerder was aangekondigd. De som van alle ontslagen die het bedrijf de voorbije maanden aankondigde, komt daardoor op 27.000.

Ceo Andy Jassy kondigde de nieuwe besparingsronde maandag aan in een interne mededeling aan het personeel. De ontslagen zullen de volgende weken gebeuren, onder meer bij de webdiensten, human resources en de advertentie-afdeling, citeert persagentschap Bloomberg uit de mededeling.

Volgens het bedrijfshoofd zijn de ontslagen ingegeven door de onzekere economische vooruitzichten. De angst voor een recessie dwingt het bedrijf zich toe te leggen op het verder drukken van de kosten, klinkt het.

Het is geen volledige verrassing dat de bijkomende ontslagen voor een groot deel vallen op de afdelingen betrokken bij de cloud-diensten. De resultaten vielen daar het voorbije kwartaal tegen.

Vertraging pakjesmarkt

Amazon kondigde eerder al aan in totaal 18.000 jobs te schrappen, de nieuwe besparingsronde komt daar bovenop. Ook andere techbedrijven zoals Meta (Facebook) en Alphabet (Google) snoeiden al flink in hun personeelsbestand.

Wereldwijd werkten er eind september 1,5 miljoen mensen voor Amazon, zonder de seizoensarbeiders mee te tellen die bijvoorbeeld tijdens de kerstperiode aan de slag zijn. Tijdens de coronapandemie werd er nog massaal personeel aangeworven, om te voldoen aan de stijgende vraag. Tussen begin 2020 en 2022 was het personeelsbestand verdubbeld. Maar de jongste maanden is de pakjesmarkt aan het vertragen.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in