Torpekai Amarkhel (41) tolk en journalist

De journalist, tolk en vertaler ­Torpekai Amarkhel (rechts op de foto), geboren in de Afghaanse provincie Wardak ten westen van de hoofdstad Kabul, verdronk ­samen met haar nicht, de man van haar nicht en haar neefje. Haar vijfjarige nichtje wordt nog vermist. Ze werd 41 jaar.

Toen het lichaam van ­Amarkhel geïdentificeerd moest worden, viel die taak toe aan haar ­negen familieleden in Rotterdam: een zus, een broer en zeven nichtjes. Zij vertellen over Torpekai als een sterke vrouw die geloofde in de journalistiek als emancipatiemiddel voor de vrouwen in haar land.

Vóór de machtsovername door de taliban in 2021, werkte Amarkhel voor de nationale Afghaanse Radio en Televisie en was ze woordvoerder van de Bijstandsmissie van de Verenigde Naties in Afghanistan (Unama). Ze vond dat vrouwen onafhankelijk ­moeten zijn, zoals zij.

Sinds hun machtsovername maakten de taliban het Amarkhel lastig om nog te werken. Ze was alleenstaand, wat betekende dat de nieuwe machthebbers haar ­tegen haar wil hadden kunnen uithuwelijken aan een strijder, ­aldus Philip Smucker, een journalist met wie ze samenwerkte.

Amarkhel was het liefst in ­Afghanistan gebleven. Maar de tijd begon te dringen: de taliban gingen de huizen af op zoek naar dissidenten, waarbij het geen aanbeveling was dat ze voor vrouwen opkwam en voor de VN gewerkt had. Een collega ontkwam naar Australië en ook zijzelf had daar een aanvraag lopen, maar ze kreeg maar geen respons.

Ze vluchtte naar Turkije met een bezoekersvisum. In Istanbul huurde ze een tijdje een appartement, wachtend op een kans om Italië te bereiken. Was het echt nodig dat deze oud-medewerker van de VN in de Turkse havenstad Izmir op een bootje moest stappen om Europa te bereiken? Haar Nederlandse familieleden verbazen zich erover dat de VN niets voor haar hebben betekend. Ze mocht niet mee op een van de evacuatievluchten; volgens ­Smucker omdat ze niet kon aantonen dat ze rechtstreeks gevaar liep ­onder de taliban.

Volgens de Italiaanse politiedienst Guardia di Finanza had elk van de migranten aan de mensensmokkelaars ongeveer 8.000 euro betaald. Vorig jaar bestond bijna de helft van de bootvluchtelingen naar Italië uit Afghanen, voor­namelijk vrouwen en kinderen.

De broer, zus en enkele nichtjes van Amarkhel kwamen naar een gymzaal in de Zuid-Italiaanse stad Crotone om de lichamen van hun familieleden te identificeren. Ze vroegen persoonlijk aan de ­Italiaanse president Sergio Mattarella of hij kon regelen dat de ­lichamen in Afghanistan begraven konden worden. Na twee ­weken wachten waren ze het zat; de lichamen begonnen te stinken. Samen met andere nabestaanden blokkeerden ze enkele wegen in Crotone.

Tijdens de herdenkings­optocht voor de omgekomen vluchtelingen droegen lokale journalisten het gekopieerde perspasje van Amarkhel met zich mee, als laatste eerbetoon.

Zus Mina is nu in Kabul om het lichaam van Torpekai op te wachten. Het moet er nog steeds ­aankomen. (dw)

Aangeboden door onze partners
Cultuur en media
 1. Video Studenten Antwerpse Modeacademie stellen collecties voor aan 2.500 modefans: veel zwart en opvallend eighties
 2. Directeur content Ricus Jansegers: ‘Canvas moet meer jongeren en vrouwen bereiken’
 3. Het beste van de Belgische art nouveau tijdelijk onder één dak
 4. Metaverse of ‘spatial computing’: wat zal het halen?
 5. Het favoriete werk van multi-instrumentalist Stanley Christiaensen
 6. Isabella Hammads verbluffende roman over de kracht van theater in het Palestijns-Israëlisch conflict
 7. Dichter Idwer de la Parra schildert met taal in tweede bundel
 8. Wie verdient een biografie?
 9. Maria Rosseels: ‘Ik heb een gezin gemist. Maar toen ik schreef kon het niet anders. Het was het een of het ander’
 10. Historicus Robert Nouwen over de genocidepleger Caesar versus ‘vierde Grootste Belg’ Ambiorix
 11. Architect Léon Stynen doet een (familie)boekje open
 12. Steven Van Ammel over Nick Cave, de donkere prins van het Engelstalige levenslied
 13. De jonge Spaanse Ana Iris Simón schreef een nostalgische ode aan haar land dat langzaam verdwijnt: ‘Kinderen krijgen is hier haast onbetaalbaar’
 14. Het boek van Noëmi Willemen: ‘Sarah Knott toont aan dat thuisblijven en opgaan in je kind vroeger vaak alleen mogelijk was voor de gegoede klasse.’
 15. Franse sensatie Victor Jestin schrijft meeslepend debuut over zon, zee en de verstikkende verwachting van seks
 16. Filosoof Herman De Dijn schreef een gids voor vrome ongelovigen
 17. Luchtkastelen. De beste expo’s in de buurlanden
 18. Jonna Bornemark schreef een filosofie van de zwangerschap, eindelijk
 19. ‘Alles kon een foto zijn. Ook seks met mijn vrouw’
 20. Interieurarchitect Bart Appeltans: ‘Wereldvrede graag!’

Niet te missen