Nieuwe aanslag in Mechelen: daders brengen explosief vanop afstand tot ontploffing
Foto: Sven Van Haezendonck

Mechelen werd zaterdagnacht opnieuw opgeschrikt door een aanslag. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is groot. De politie onderzoekt of er een link is met het drugsmilieu.

Omstreeks 1 uur tijdens de nacht van zaterdag op zondag kregen de hulpdiensten melding van een zware knal aan het kruispunt van de Zwartzustersberg met de Zwartzustersvest. Dat is in de buurt van station Nekkerspoel. Die was in de hele buurt goed te horen. ‘Onze collega´s gingen meteen ter plaatse en stelden vast dat er effectief een ontploffing had plaatsgevonden aan een woning’, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politiezone Rivierenland.

Aan de toegangspoort van de woning brachten onbekenden een explosief tot ontploffing. De daders verbonden het explosief naar verluidt via een stroomkabel met een batterij en brachten het om de hoek, op de Zwartzustersvest, tot ontploffing. In de woning zouden tien personen aanwezig zijn geweest. Er kwam een ziekenwagen van het AZ Sint-Maarten ter plaatse, maar er raakte niemand gewond. De materiële schade is wel groot. Onder meer de toegangspoort en een vals plafond aan de geviseerde woning liepen flink wat schade op.

Vierde aanslag in drugsmilieu?

Wie er achter de aanslag zit, is op dit moment niet duidelijk. Mogelijk is er opnieuw een link met het drugsmilieu. De voorbije weken werd er al drie keer eerder een aanslag gepleegd in Mechelen. Die aanslagen konden telkens gelinkt worden aan grote drugsdossiers. ‘Het onderzoek loopt volop. Wij houden momenteel alle pistes open’, aldus politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. Ontmijningsdienst Dovo en het labo kwamen ter plaatse om de ontploffing te onderzoeken. De omgeving van de woning werd door de politie afgesloten.

Eerder werden er in de Dijlestad ook al woningen geviseerd in de Bethaniënstraat, de Kalverenstraat en de Jeanne Hellemansstraat. Daarbij werden onder meer zwaar vuurwerk en brandbommen gebruikt. Eind januari werden er ook al molotovcocktails naar het gerechtsgebouw en het Huis van de Mechelaar gegooid, maar die aanslag hield geen verband met het drugsmilieu.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in