‘Jurassic Park’-acteur Sam Neill behandeld voor bloedkanker
Foto: REUTERS

Sam Neill, de Nieuw-Zeelandse acteur bekend van onder meer Jurassic Park, wordt behandeld voor bloedkanker. Dat heeft hij zelf verteld tijdens de voorstelling van zijn autobiografie.

Tijdens de promocampagne van de zesde Jurassic Park-film ontdekte Neill dat hij bobbels had in zijn nek. In maart vorig jaar kreeg de 75-jarige acteur de diagnose te horen: non-Hodgkin lymfoom, stadium 3. ‘Ik ga eraan, ik ga dood’, was zijn eerste reactie, zo vertelt hij aan de BBC. Omdat hij niet meer kon werken, begon hij te schrijven als afleiding. Het resulteerde in een autobiografie getiteld Did I Ever Tell you This?.

Sindsdien onderging hij chemotherapie waardoor hij zijn haar verloor. ‘Donkere dagen’, noemt de acteur het. ‘Ik ben ondertussen een kale, wijze, oude man, maar het liefst van al wil ik gewoon mijn baard terug. Ik hou niet van hoe mijn gezicht er nu uitziet.’

De ziekte is ondertussen in remissie, maar hij moet wel medicatie blijven nemen. De acteur is positief, maar denkt toch nog steeds na over een eventuele slechte afloop. ‘Ik ben niet bang om dood te gaan, maar ik wil gewoon niet stoppen met leven. Ik geniet er te veel van.’

‘Ik kijk naar mijn ziekte als een avontuur. Een somber avontuur, maar toch een avontuur. Goede dagen zijn fantastisch en als ik goed nieuws krijg is, word ik daar euforisch van’, aldus Neill. In zijn boek gaat hij dieper in op zijn ziekte, maar het gaat niet alleen daarover. De focus ligt op zijn ’ongewone’ leven en carrière.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in