volksgezondheid
Meer mensen met handicap kunnen noodbudget krijgen
BELGAIMAGE
Jaarlijks doen zowat 500 mensen een beroep op de procedure om een noodbudget aan te vragen bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH). Bijvoorbeeld omdat hun mantelzorg wegvalt, na een overlijden of echtscheiding. De helft van de aanvragers krijgt het (extra) budget ook toegekend.
Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) besliste zopas om de beoordelingscriteria aan te passen, zodat meer mensen zo’n noodbudget kunnen krijgen. Ook als de noodsituatie bij henzelf ligt, bijvoorbeeld wanneer hun handicap of ziekte plotseling opduikt, of wanneer die snel vordert.
Crevits nam die beslissing in de nasleep van een uitzending van het Canvas-programma Terzake, waarin twee mensen met een handicap aanklaagden dat het zo moeilijk is om een budget te krijgen dat hun toenemende zorgnood volgt. Een van hen was Joke Mariman (42). Ze heeft een degeneratieve spierziekte, is rolstoelafhankelijk en heeft nu bij alles hulp nodig.
Ze vroeg een substantiële verhoging van haar ondersteuningsbudget, maar het agentschap Zorg en Gezondheid parkeerde die vraag in prioriteit 2, waardoor het nog vele jaren kan duren voor ze meer budget zou krijgen – jaren waarop ze niet meer kan hopen. Die situatie blijft helaas onveranderd. (vbr)
Correctie: In een eerdere versie van deze tekst stond dat de nieuwe beoordelingscriteria goed nieuws waren voor Joke Mariman. Dat klopt niet. Ze is niet betrokken in een noodprocedure, omdat ze daar tot nu niet voor in aanmerking kwam.