Koningin Mathilde en prinses Elisabeth hebben op hun laatste dag in Egypte een rondleiding gekregen van archeologen bij de opgravingen in Dayr al-Barsha. Na afloop gaf de prinses een interview over haar driedaagse avontuur. Vanavond vertrekken moeder en dochter weer huiswaarts. Bekijk het in de video hierboven. 

De derde en laatste dag van hun officieel bezoek aan Egypte stond in het teken van de archeologie. De reis had dan ook de bedoeling om een nadruk te leggen op de belangrijke rol die koningin Elisabeth gespeeld heeft voor de egyptologie.

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth werden door archeologen van de KU Leuven rondgeleid door de actieve opgravingen in Dayr al-Barsha. Na afloop namen de koningin en haar oudste dochter even de tijd om op vragen van de meegereisde pers te antwoorden. Prinses Elisabeth bracht hulde aan zowel haar moeder, koningin Mathilde, als aan haar betovergrootmoeder, koningin Elisabeth.

‘Heel bijzonder’

‘Het zijn beiden inspirerende figuren voor mij. Ik bewonder koningin Elisabeth heel erg. Ze was avontuurlijk, had een passie voor Egypte, maar ook voor muziek. Zij was ook sociaal geëngageerd. Graag zou ik in de toekomst misschien op haar willen lijken. Maar ik hoop ook van mijn mama te kunnen leren. Zij is heel energiek en dynamisch en ze heeft die passie om naar mensen te luisteren en hun job in de verf te zetten.’

Voor koningin Mathilde was het ‘heel bijzonder’ om voor de tweede keer, na een Unicef-missie in Kenia in 2019, haar oudste dochter erbij te hebben op werkbezoek, een nuttige reis voor de troonopvolgster. ‘Ik ben er zeker van dat ze er intens van genoten heeft. Ze heeft veel geleerd van de archeologische bezoeken over geschiedenis, en ook veel geleerd van de contacten met de studenten.’

Dinsdag brachten de koningin en de prinses een bezoek aan de tentoonstelling over de Egyptereizen van koningin Elisabeth. Ze kregen ook een rondleiding, net zoals de koningin in 1923, in de grafkamer van Toetanchamon in de Vallei der Koningen. In de video hieronder ziet u hoe prinses Elisabeth op dezelfde plaats een foto laat nemen als haar betovergrootmoeder honderd jaar geleden.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in