ECB aarzelt niet en verhoogt rente met 50 basispunten
Foto: EPA-EFE

De ECB heeft de rente dan toch met 50 basispunten verhoogd, ondanks de problemen in de bankensector.

De twijfel was groot, over wat de ECB zou doen. Iedereen ging er tot voor kort uit dat de ECB de rente opnieuw met 0,5 procentpunt zou verhogen. Tot vorige week, want toen kwam Silicon Valley Bank in zwaar weer terecht door verliezen op haar obligatieportefeuille, wat de vrees voor een nieuwe bankencrisis voedde.

De ECB vindt toch dat de inflatie toch nog te lang te hoog blijft, wat een nieuwe renteverhoging met 0,5 procentpunt verantwoordt. De beleidsrente staat nu op 3 procent. Volgens haar nieuwe inflatieprojecties zou de inflatie in 2023 5,3 procent bedragen, 2,9 procent in 2024 en 2,1 procent in 2025.

De vrees voor te hoge inflatie is dus groter dan die voor een nieuwe bankencrisis. Dat laatste scenario werd gisteren op de beurs aangewakkerd toen ook het Zwitserse Credit Suisse financiële problemen opbiechtte en het aandeel vervolgens zwaar kelderde. Bankaandelen gingen hierna wereldwijd fors lager op de beurs. Er ontstond een vlucht naar vastrentende producten zoals obligaties, wat de langetermijnrente deed dalen. Iets wat de ECB net wou vermijden om de inflatie te bestrijden.

De ECB zei in haar persmededeling waarom het zich hierover niet zoveel zorgen maakt: ‘De banksector in het Eurogebied is schokbestendig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsposities. De beleidsinstrumenten van de ECB zijn in elk geval volledig toegerust om indien nodig liquiditeitsondersteuning te verstrekken’.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in