camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bakken met Barbara

Scones

Barbara Serulus is niet snel tevreden als ze bakt. Heeft ze een winnend recept beet, dan deelt ze het in deze rubriek.

Foto's

zaterdag 18 maart 2023 om 3.25 uur


Bij scones wordt steevast clotted cream geserveerd, of dat lees je toch in de Britse recepten. Clotted cream is een van de vele betoverende producten uit het rijke aanbod Britse zuivel. Het is de rijkste vorm van alle Britse roomsoorten: met een duizelingwekkend vetpercentage van 55 procent is hij dik en stevig: hij smeert haast als boter. Tot voor kort vond ik deze room nergens en nam ik genoegen met scones met slagroom of crème fraîche. Je kan je mijn vreugde voorstellen toen ik ontdekte dat onze noorderburen ervoor hebben gezorgd dat je dit kostbare goedje nu ook bij ons kan krijgen; zowel in de Albert Heijn als in onlinesupermarkt Crisp kan je nu clotted cream vinden. Ik moest en zou dan ook scones bakken om eindelijk de ultieme scone-ervaring te beleven.

Scones bak je voor gezelschap: ze bewaren immers niet goed. Je eet ze het best de dag zelf op (als er toch restjes zijn, is het beter om ze later even opnieuw op te warmen in de oven). Behalve met clotted cream (die je dus ook kan vervangen door een van de alternatieven) zijn ze heerlijk met confituur (of verse bessen in de zomer). In scones vind je vaak karnemelk als ingrediënt. Omdat ik dat zelf nooit in huis heb, maak ik een omwegje door melk te mengen met wat citroensap: zo krijg je ook dat lekkere, frisse zuurtje zonder dat je naar de winkel moet hollen.

Tijdens het testbakken van deze scones heb ik veel bewonderende ohs en ahs gehoord. Ik schotelde ze voor aan al wie toevallig de deur binnenkwam – en met succes. Daarom raad ik je aan om deze scones te bakken op je eerstvolgende feestje: ze zijn in minder dan tien minuten gemaakt én ze zien er enorm indrukwekkend uit. Een winnende combinatie.



Recept


VOOR EEN BAKPLAAT
VOL SCONES


  450 g bloem

  2 tl bakpoeder

  1 tl bicarbonaat

  50 g suiker

  125 g boter, koud

  2 eieren

  125 ml volle melk

  1 el citroensap


Voor het doreren

  1 eidooier

  1 el volle melk

  1 snufje zout


Om te serveren

  Clotted cream, zure room
of opgeklopte slagroom

  Confituur


BEREIDING


1.
Verwarm de oven voor tot 210°C. Meng de bloem met het bakpoeder, bicarbonaat en de suiker in een ruime mengkom. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg ze bij het bloemmengsel. Wrijf nu met je handen – tussen duim en vingers – de blokjes boter onder de bloem tot je een kruimelig effect krijgt. Het duurt wel even voor alle boter fijn is gewreven in de bloem: geduld!

2. Klop nu de eieren los in een kommetje. Voeg ze toe aan het bloemmengsel en meng met een houten lepel. Voeg daarna het citroensap bij de melk en roer even om (niet erg als het begint te schiften). Voeg de aangezuurde melk bij het deeg en meng met de lepel tot je een plakkerig deeg krijgt.

3. Bestuif je werkvlak met wat bloem en kneed het deeg even kort door met de hand, niet langer dan een minuutje, tot alles samenhangt in een vrij nat geheel (het mag nog wat onregelmatig zijn, het hoeft geen glad of perfect homogeen deeg te worden). Duw het deeg nu plat met je handen tot een plak van ongeveer 2 cm dik. Gebruik een ronde uitsteekvorm (of een glas) om rondjes uit te steken, leg ze op de bakplaat (die hoef je niet in te vetten). Maak van de restjes deeg opnieuw een bal en duw plat. Steek vormpjes uit en herhaal tot al het deeg op is.

4. Klop nu het eigeel met de melk en een snuf zout. Gebruik een borsteltje om alle scones bovenaan te bestrijken met het eiermengsel, zo worden ze straks mooi bruin in de oven. Zet de bakplaat in de oven en bak 15 minuten of tot de scones bruin kleuren.

5. Laat de scones even afkoelen op een rooster en eet ze door ze in midden te snijden en te besmeren met rijkelijk wat room en confituur.



Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen