De uitslag van de provinciale verkiezingen in Nederland is voor premier en VVD-leider Mark Rutte ‘niet de winst die we wilden’. Zijn partij lijkt erop achteruit te gaan en behoudt van de huidige 12 zetels er waarschijnlijk 10.

De grote winst van de avond was voor de relatief nieuwe BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas, die volgens een exitpoll met vijftien zetels voor het eerst plaats mag nemen in de Eerste Kamer.

Rutte denkt niet dat de verkiezingsuitslag meteen gevolgen heeft voor de bestuurbaarheid van het land. ‘Het zijn allemaal partijen die verantwoordelijkheid willen nemen en we moeten zien of dat met elkaar lukt, maar ik denk dat het kan’, zo liet hij aan een verslaggever van publieke omroep NOS weten. BBB-leider Van der Plas heeft daar andere ideeën over: ‘De coalitie moet zich dit heel erg aantrekken’, zei ze tegen NOS. ‘Als mij dit zou overkomen, dan was ik weg.’

Een van de grote verliezers was Forum voor Democratie, de partij die bij de provinciale verkiezingen van vier jaar geleden nog de grootste winst behaalde. ‘Wat deze uitslag laat zien, is dat het een project van lange adem is’, was de reactie van partijleider Thierry Baudet aan NOS.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA) zei tegen nieuwszender BNR dat er ‘werk aan de winkel is’. Het CDA heeft vanouds een grote aanhang onder landbouwers, maar velen van hen lijken dit keer hun stem aan BBB gegeven te hebben. ‘Heel veel partijen verliezen, maar het CDA verliest het meest’, concludeert De Jonge. CDA-partijleider en vicepremier Wopke Hoekstra noemt de verkiezingsuitslag ‘een buitengewoon bittere pil’.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in