Koningin Mathilde en prinses Elisabeth maken momenteel een reis door Egypte in de voetsporen van koningin Elisabeth, die veel liefde had voor het land. Het Koninklijk Paleis dook naar aanleiding van het werkbezoek in het archief en duikelde enkele foto’s van de vroegere koningin in Egypte op. Elisabeth zal enkele daarvan namaken. Dinsdag poseerde ze in het luxueuze hotel aan de Nijl waar haar betovergrootmoeder honderd jaar geleden ook logeerde.

De officiële reis van koningin Mathilde en prinses Elisabeth is een eerbetoon aan de echtgenote van koning Albert I. De koningin bezocht het land meermaals en een van haar belangrijkste reizen vond exact honderd jaar geleden plaats.

Dinsdag brachten ze een bezoek aan de tentoonstelling over de Egyptereizen van koningin Elisabeth. Het gebouw waar de tentoonstelling plaatsvindt, is niet toevallig het paleis van Baron Empain. Dat is een van de belangrijkste gebouwen in Heliopolis, een wijk in het noordoosten van Caïro. Het is een soort hindoetempel die in het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd door een Belg: Édouard Empain. Het Paleis Baron Empain was tijdelijk zijn woonhuis, maar werd daarna verwaarloosd.

In 2005 kocht de Egyptische overheid het op. In 2012 werd een overeenkomst gesloten tussen de Egyptische en Belgische overheid om samen het gebouw te restaureren en er een internationaal kunst- en cultuurcentrum van te maken.

Koningin Elisabeth

Koningin Elisabeth raakte gefascineerd door Egypte en de expo laat zien dat een Egyptereis als 15-jarig meisje per cruise op de Middellandse Zee daarvan aan de basis lag. Die reis in 1891 deed ze samen met haar tante, de beroemde Sissi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk en koningin van Hongarije.

In maart 1911, toen ze net koningin van België was geworden, keerde ze terug naar Egypte, samen met koning Albert I, een privéreis. Dat zijn de eerste reizen die aan bod komen in de tentoonstelling, maar de focus ligt op haar derde reis, die in 1923.

Ze kreeg toen een uitzonderlijke primeur: ze was bij de officiële opening van het graf van Toetanchamon, dat toen net was ontdekt. Zeven jaar later, in 1930 volgde er dan nog een officieel staatsbezoek aan het land.

Dinsdagavond zijn koningin Mathilde en prinses Elisabeth doorgereisd naar Luxor. Net zoals 100 jaar geleden koningin Elisabeth en prins Leopold dat deden, zullen nu ook koningin Mathilde en prinses Elisabeth het graf van Toetanchamon bezoeken. De gelijkenissen zijn treffend. Prins Leopold en prinses Elisabeth waren/zijn allebei de volgende in lijn om staatshoofd te worden. Beiden ondernamen/ondernemen de reis op hun 21ste.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in