Gary Lineker keert terug naar zijn voetbalprogramma
Gary Lineker mag terugkeren naar ‘Match of the day’ op BBC. Foto: reuters

Voetbalanalist Gary Lineker mag zijn rol als presentator van het BBC-programma Match of the day weer opnemen. Dat zegt de BBC.

Gary Lineker keert terug naar het voetbalprogramma Match of the day van de BBC. Lineker werd vorige week van het programma gehaald omdat hij zich op Twitter kritisch had uitgelaten over het asielbeleid van de Britse regering.

Lineker, een ex-voetbalprof die een van de bestbetaalde schermgezichten is van de BBC, had het op Twitter over ‘een gruwelijke politiek, gericht op de meest kwetsbare mensen, in een taal die niet veel verschilt van wat Duitsland zei in de jaren 30’.

De Britse regering reageerde als door een wesp gestoken, en volgens de BBC was zijn tweet in strijd met de regels over onpartijdigheid binnen de omroep. De BBC haalde hem daarop van het scherm en zei dat er eerst een oplossing moest komen over Linekers gebruik van sociale media, vooraleer hij zou kunnen terugkomen.

Dat veroorzaakte grote ophef. Heel wat andere presentatoren van sportprogramma’s weigerden nog in de ether te gaan uit protest tegen de beslissing. Dat ontwrichtte de sportverslaggeving van de BBC afgelopen weekend grondig.

De BBC moest zich ervoor excuseren, en stelde dat ze ‘hard werkt om de situatie op te lossen’. Greg Dyke, ex-directeur-generaal van de BBC, zei dat de omroep een vergissing had gemaakt. Het wekte de indruk dat de overheid de omroep kan dicteren wat te doen.

Lineker presenteert zijn programma al twintig jaar. Vanochtend zei hij op Twitter dankbaar te zijn voor ‘de ongelofelijke steun’ die hij kreeg – ook van zijn BBC-collega’s. ‘Voetbal is een teamsport, maar hun steun was overweldigend.’

Hij liet meteen nog eens duidelijk weten dat zijn standpunt niet was veranderd. ‘Hoe moeilijk de laatste dagen ook waren, het valt simpelweg niet te vergelijken met je huis te moeten ontvluchten uit angst voor vervolging, oorlog, of met onderdak te zoeken in een land ver weg. Wij blijven vooral een tolerant, verwelkomend en vrijgevig volk.’

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in