Noord-Korea oefent met raketten ‘voor het geval van een echte oorlog’
Foto: ap

Aan weerskanten van de strengst bewaakte grens ter wereld, die tussen Noord- en Zuid-Korea, staan de stevigste militaire ­oefeningen in jaren gepland.

Noord-Korea heeft zes korte­afstandraketten afgevuurd richting de Gele Zee, ten westen van het land. De staatspers meldt dat het vertoon twee doelstellingen heeft. ‘Ten eerste om af te schrikken en oorlog te vermijden.’ De tweede reden waarom het land een versnelling hoger schakelt met zijn militaire oefeningen, is om zich voor te bereiden ‘op het geval van een echte oorlog’. Leider Kim Jong-un volgde de test vanop de eerste rij. Op beelden is te zien hoe hij opnieuw zijn dochter meenam.

Het gaat al een tijdje hard op het Koreaans schiereiland. De jongste militaire oefeningen van de communistische dictatuur moeten aantonen dat het land ‘snel en groots’ kan optreden tegen vijandig staten, dixit de invloedrijke zus van Kim Jong-un , Kim Yo Jong.

Noord-Korea oefent met raketten ‘voor het geval van een echte oorlog’
Noord-Koreaans dictator Kim Jong-un volgde de test vanop de eerste rij. Foto: afp

Noord-Korea meent dat het geprovoceerd wordt door militaire activiteit aan de overzijde van de grens. Zuid-Korea ­begint daar op maandag aan de grootste militaire oefening sinds 2017. ‘Freedom Shield’ en ‘Warrior Shield’, zoals de oefeningen heten, zullen tien dagen duren. Het land slaat daarvoor de handen in elkaar met de Verenigde Staten, de aartsvijand van Pyongyang.

Sinds september 2022 voert Noord-Korea opvallend meer militaire tests uit. Die bereiken het omgekeerde van het beoogde effect: de VS schroeven hun aanwezigheid bij de zuider­buren alleen maar op. Momenteel zijn er ongeveer 28.500 Amerikaanse militairen gestationeerd. In januari beloofde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin geavanceerder wapentuig, zoals straaljagers en bommenwerpers. Bij de oefeningen van de komende weken vliegt alvast een Amerikaanse bommenwerper mee.

Sinds 2019 liggen de ­gesprekken tussen Washington en Pyongyang stil. De huidige president van Zuid-Korea, ­Yoon Suk-yeol, haalt intussen actief de banden aan met westerse partners. Op 26 april wordt hij ontvangen door deAmerikaanse president Joe Biden.

Lees ook

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in